Rusia a avertizat duminica Ucraina cu privire la faptul ca, in cazul in care va semna un acord de asociere "sinucigas" cu Uniunea Europeana, Guvernul de la Moscova isi va inaspri controalele vizand marfurile ucrainene la frontiera dintre cele doua tari, in mijlocul unui conflict comercial cu motivatie politica, transmite AFP.

Patronatul ucrainean a anuntat miercuri ca marfurile ucrainene s-au lovit de probleme la trecerea frontierei cu Rusia, iar seful guvernului ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra in Uniunea Vamala cu Rusia, Kazahstan si Belarus, structura condusa de Moscova.

"Adevarul este ca serviciile vamale rusesti au luat masuri preventive legate de pregatirea unui schimb in reglementarea controalelor pentru situatia in care Ucraina va semna un acord de asociere cu UE", a declarat Serghei Glaziev, consilier al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

"Pentru moment, nu am tras inca niste concluzii ferme (...), insa, din precautie, ne pregatim sa intarim controalele vamale administrative, in cazul in care Ucraina va face actiunea sinucigasa de a semna acordul de asociere cu UE", a adaugat Glaziev.

Premierul rus Dmitri Medvedev si omologul ucrainean Nikolai Azarov au convenit, in timpul unei discutii telefonice purtate duminica, ca este "indispensabil sa fie rezolvate intr-o maniera constructiva" problemele economice si comerciale aparute in ultima vreme, se arata intr-un comunicat al guvernului rus.

Autoritatile ruse neaga ca ar fi declansat un "razboi comercial" din ratiuni politice impotriva vecinului ucrainean, insa patronatul ucrainean estimeaza ca masurile luate de agentai vamala rusa "va suspenda, de facto, exporturile pentru o perioada nedeterminata".

Rusia preseaza de cativa ani Ucraina sa renunte la incercarile de intoarcere catre vest si incurajeaza guvernul de la Kiev sa intre in Uniunea Vamala formata, la ora actuala, din Rusia, Kazahstan si Belarus.

Ucraina, fosta republica sovietica vecina UE, oscileaza din 1991, de cand a devenit independenta, intre Rusia si Occident. Presedintele Victor Ianukovici incearca inca de la preluarea puterii, in 2010, sa reinnoiasca relatiile cu UE fara a strica insa relatia cu Moscova.

Relatiile dintre Kiev si UE s-au degradat considerabil dupa incarcerarea, in 2011, a fostului premier, opozanta Iulia Timosenko, care ispaseste o pedeapsa de 7 ani inchisoare, condamnare denuntata de UE care suspecteaza o persecutie politica.

Semnarea unui acord de asociere intre UE si Ucraina este respinsa in continuare din cauza "dosarului Timosenko".