Tianducheng, replica asiatica a Parisului, a fost construita in 2007 in provincia Hangzhou, dezvoltatorii fiind convinsi ca proiectul va fi incununat de succes. La 6 ani de la lansare, varianta chinezeasca a capitalei frantuzesti, care gazduieste a doua replica ca marime din lume a Turnului Eiffel, este descrisa de presa chinezeasca drept "un oras-fantoma", aruncat in mijlocul unui camp, relateaza Business Insider.

Turnul Eiffel din Tianducheng, ChinaFoto: Captura Vimeo.com

Tianducheng a fost realizat de compania Zhejiang Guangsha Co. Ltd, fiind gandit drept o "comunitate inchisa". Reuters informa in 2007, dupa deschiderea complexului rezidential de doar 19 kilometri patrati, ca in el locuiau circa 2.000 de persoane. Orasul a fost proiectat sa gazduiasca 10.000 de persoane, insa numarul celor dispusi sa se muta in Parisul chinezesc a ramas foarte mic, numarul actual al rezidentilor pastrandu-se la aproximativ 2.000.

Potrivit presei, Tianducheng se inscrie astazi pe lista numeroaselor orase-fantoma ale Chinei, considerate de unii specialisti drept un simptom al unei bule imobiliare gata sa explodeze.

Nu toti expertii sunt insa de acord. Fostul presedinte al Morgan Stanley Asia, Stephen Roarch, sustine ca aceste orase vor deveni "zone metropolitane infloritoare" pe masura ce China va avansa in procesul de urbanizare.

Varianta chinezeasca a Parisului include o replica a turnului Eiffel cu inaltimea de 108 m, un Arc de Triumf si o imitatie a fantanii arteziene din gradinile palatului de la Versailles, Bassin de Latone, precum si mai multe cladiri construite in stil parizian.

Tianducheng nu este singurul oras chinezesc copiat dupa unul european. In apropiere de Shanghai se gaseste Thames Town, cu case construite in stil victorian si cu o statuie a premierului britanic Winston Churchill. In 2012, in provincia sudica Guangdong, a fost terminata copia unui sat din Alpii austrieci - Hallstatt, declarat monument Unesco. Presa a mai scris si despre orase italiene si germane construite in China.