Serviciile de securitate de pe aeroportul Heathrow din Londra se tem de un nou tip de atac. al-Qaeda ar fi pus la punct un tip de explozibil injectabil in implanturile mamare si in cavitatile corpului uman, scrie France24.fr.

Cozile interminabile de pe aeroporturi pot parea normale in plin sezon estival, dar, in realitate, de mai multe zile, aeroportul international Heathrow, in periferia vestica a Londeri, este in stare de alerta din cauza unei amenintari teroriste credibile, dupa cum scrie cotidianul britanic "The Mirror".

"Exista o preocupare serioasa legate de faptul ca, in cavitatile umane precum si in implanturile de tot felul - inclusiv cele mamare - ar putea fi ascunse explozibil", explica pentru tabloid Paul Beaver, specialist independent in probleme de securitate. "Din acest motiv, trecerea prin sistemul de securitate la Heathrow si pe aeroporturile europene si nord-americane este puternic perturbata", a adaugat acesta.

Personalul de pe aeroportul londonez confirma informatia. "Ni s-a cerut o atentie speciala la femeile care ar putea ascunde explozibil in piept", povesteste un agent de securitate. "Dar este extrem de dificil si se formeaza cozi lungi", a mentionat acesta.

Creierul aflat la originea acestei noi generatii de explozibil ar fi Ibrahim al-Asiri, cunoscut ca fiind responsabil pentru producerea bombelor al-Qaeda. Dispozitivele sale ascunse in corp pot fi activate atat de la distanta cat si prin injectarea unui lichid de baza direct in implanturile kamikaze-ului.

Mai multi experti afirma ca un alt lichid exploziv si nedetectabil de scanerele de la aeroporturi ar fi fost dezvoltat de al-Qaeda. Astfel, un terorist ar putea sa-si impregneze hainele cu acest lichid si sa se aseze aproape de un hublou. In acest fel, deflagratia, chiar minima, provoaca o gaura, in plina altitudine, in carlinga aparatului.

Expertul Paul Beaver ramane insa optimist. "Teroristii devin din ce in ce mai avansati dar si metodele noastre de detectare sunt mai perfectionate. Simplul fapt ca le cunoastem noile tehnologii arata ca exista masuri pentru a-i contracara".