Polonia isi va limita participarea la misiuni militare indepartate de teritoriul sau, a anuntat joi presedintele polonez Bronislaw Komorowski, citat de AFP.

El a precizat ca Varsovia se ca concentra de acum inainte pe modernizarea fortelor armate amplasate pe teritoriul sau.

"Abandonam fara ezitare politica misiunilor, anuntata in 2007 intr-un exces de zel si nesabuit. Politica ce consta in a trimite cu usurinta soldati polonezi la antipozi s-a terminat", a declarat presedintele, cu ocazia unei defilari care a avut loc la Varsovia pentru a marca ziua Armatei poloneze.

Komorowski, seful suprem al Armatei, in virtutea Constitutiei, a reamintit moartea a 41 de soldati polonezi trimisi in misiune in cadrul Fortei Internationale a NATO din Afganistan (Isaf), si unde tara este unul dintre principalii contributori.

Polonia mentine inca 1.600 de soldati in Afganistan. Ca si alte tari care participa la aceasta misiune, se prevede retragerea soldatilor polonezi in 2014.

Varsovia a participat si continua sa o faca la numeroase misiuni de stabilizare, de mentinere a pacii, de observatie, de formare si de ajutor umanitar sub diferite drapele: ONU, NATO, UE sau OSCE.

Komorowski a precizat ca Polonia va continua sa participe la misiuni in strainatate "in limitele nevoilor si ale posibilitatilor". In acest fel, se vor realiza economii pentru misiunile externe.

"Vrem sa consacram maximul fondurilor pentru modernizarea armatei poloneze, pentru apararea teritoriului nostru, pentru sistemele de aparare ale NATO si pentru partenerii din cadrul Aliantei", a adaugat Komorowski.