Presedintele american Barack Obama a denuntat joi represiunea manifestatiilor pro-Morsi din Egipt, care ar urma "un drum periculos", si a anuntat anularea manevrelor militare comune cu armata egipteana, programate luna viitoare, scrie AFP.

Presedintele a facut acest anunt din Martha's Vineyard, in Massachusetts (nord-est), unde se afla in vacanta, dupa decesul a cel putin 525 de egipteni in urma actiunilor armatei de reprimare a protestelor care cereau revenirea la putere a presedintelui demis Morsi.

Cu toate acestea, Obama s-a ferit sa rupa orice punte cu armata Egiptului, evocand legaturile de lunga durata intre Washington si Cairo si afirmand ca egiptenilor le revine dreptul de a-si hotara viitorul.

"Relatiile dintre Statele Unite si Egipt dateaza de decenii. Ele sunt inradacinate in respectul nostru pentru Egipt in calitate de tara, de fost centru de civilizatie, de piatra unghiulara a pacii in Orientul Mijlociu", a precizat acesta, fara a face nicio referire la ajutorul militar pe care SUA il aloca Egiptului in fiacare an, in valoare de 1,3 miliarde de dolari.

"Statele Unite condamna cu tarie masurile luate de guvernul interimar egiptean", a afirmat el, invocand inclusiv instaurarea starii de urgenta in Egipt.

"Daca dorim sa mentinem relatia noastra cu Egiptul, cooperarea noastra obisnuita nu poate continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat atunci cand civili sunt ucisi pe strazi si drepturile omului regreseaza", a explicat presedintele.

"Drept urmare, in aceasta dimineata am anuntat guvernul egiptean ca am anulat manevrele militare bienale, care ar fi urmat sa aiba loc luna urmatoare", a adaugat el.

Barack Obama s-a referit la exercitiul "Bright Star", care are loc la fiecare doi ani incepand cu 1981 si la care participa mii de militari, timp de mai multe saptamani de manevre. Exercitiul a fost suspendat si in 2011, in urma Primaverii arabe.