Negociatorii israelieni si palestinieni s-au intalnit miercuri seara la Ierusalim pentru o noua runda de negocieri de pace, dupa o intrerupere de trei ani, scrie AFP, care citeaza presa israeliana.

Discutiile au loc in cea mai mare discretie iar biroul negociatorului israelian Tzipi Livni a avertizat deja ca nu va exista vreun comunicat sau fotografie oficiala.

Potrivit mass mediei din Israel, negociatorii s-au intalnit in jurul orei locale 19,00 (16,00 GMT) la Ierusalim, intr-un loc care nu a fost precizat.

"In aceasta tara cele doua parti vor incerca sa incheie discutiile asupra cadrului negocierilor pentru a incepe sa se ocupe de chestiunile-cheie in cadrul urmatoare intalniri, in Cisiordania, in urmatoarele doua saptamani", a precizat o televiziune privata, Canal 10.

Radioul public a precizat ca la ora 22,00 intalnirea nu se incheiase.

Reluarea negocierilor de pace este fructul eforturilor intense ale secretarului american de Stat, John Kerry, care a reunit cele doua parti pentru o prima discutie la Washington, in 30 ianuarie.

Discutiile urmeaza sa fie conduse de doamna Livni, ministrul israelian al Justitiei, si negociatorul palestinian Saëb Erakat dar, potrivit cotidianului Haaretz si televiziunii publice, trimisul special american Martin Indyk nu participa la negocieri.

Miercuri dimineata, Israelul a eliberat 26 de prizonieri palestinieni, dintr-un total de 104 detinuti condamnati care urmeaza sa fie eliberati in cursul celor noua luni de negocieri prevazute.

Dar chestiunea colonizarii evreiesti umbreste perspectivele negocierilor.

Cu putin timp inainte de inceperea negocierilor, ministrul pentru Locuinte, Uri Ariel, a anuntat constructia, anul viitor, a mii de locuinte suplimentare in coloniile evreiesti din Cisiordania.

"Nimeni nu ne dicteaza unde putem sa construim", a subliniat Ariel, membru al "Caminului evreiesc", un partid nationalist religios care se opune crearii unui stat palestinian.

Duminica si marti, Israelul provocase deja furia palestinienilor anuntand constructia unui total de 2.129 de locuinte in Ierusalimul de Est anexat si in Cisiordania ocupata.

Presa israeliana afirma ca anuntul privind noile locuinte in implantatii a fost decis pentru a calma aripa dupa a coalitiei condusa de premierul Benjamin Netanyahu, care face presiuni pentru continuarea colonizarii, cu scopul de a face imposibila orice retragere din Cisiordania sau orice concesiune legata de Ierusalimul de Est.

Lansate in secret in 1993, negocierile de pace nu au reusit sa conduca la o reglare definitiva a acestui conflict vechi de 60 de ani.

Printre chestiunile care trebuie finalizate figureaza frontierele viitorului stat palestinian, chestiunile de securitate, soarta coloniilor, viitorul Ierusalimului de Est si soarta refugiatilor palestinieni.

Obiectivul principal al negocierilor este ajungerea la solutia celor doua state, israelian si palestinian.

Hamas, care controleaza Gaza, se opune negocierilor conduse de Autoritatea palestiniana a lui Abbas, caruia ii contesta reprezentativitatea.