Secretarul de Stat american John Kerry i-a indemnat luni pe palestinieni sa "nu reactioneze negativ" la anuntul israelienilor privind construirea de noi locuinte in Cisiordania si Ierusalimul de Est si a insistat asupra importantei "intoarcerii rapide la masa" negocierilor, potrivit Mediafax.

Aflat intr-o vizita in Columbia, el a declarat ca acest anunt era "intr-o anumita masura asteptat". In opinia sa, anuntul nu ar trebui sa devina un "obstacol" in procesul de pace abia relansat.

"Odata ce veti fi solutionat problemele in domeniul securitatii si frontierelor, veti fi rezolvat si problema coloniilor", a apreciat seful diplomatiei americane in conferinta comuna cu ministrul columbian de Externe Maria Angela Holguin.

"Cer tuturor partilor sa nu reactioneze negativ si nici sa nu incite in mod negativ (...), ci sa inteleaga importanta momentului (...) si sa mearga inainte, calm, prudent, hotarat, pentru a negocia probleme majore", a adaugat el.

Kerry a amintit ca Statele Unite "considera toate coloniile ca ilegitime".

El a anuntat ca a discutat luni cu premierul Benjamin Netanyahu si ca i-a prezentat din nou aceasta pozitie "in mod foarte clar".

Negocierile israeliano-palestiniene, care au fost reluate la sfarsitul lui iulie la Washington dupa trei luni de blocaj si peste sase decenii de conflict, urmeaza sa continue miercuri la Ierusalim, iar ulterior la Ierihon, in Cisiordania.

Guvernul israelian a anuntat duminica o cerere de oferte in vederea construirii a aproximativ 1.200 de locuinte noi in colonii.

Acest anunt a fost condamnat de catre palestinieni si co