La 18 luni dupa ce a intrat in coma in urma unui accident de schi in Austria, printul Friso al Olandei, fratele mai tanar al regelui Wilhelm Alexander, a murit luni dimineata in palatul regal din Haga, scrie AFP.

"Maiestatea sa regele are regretul sa anunte ca alteta sa regala printul Johan Friso Bernhard Christiaan David, print de Orania-Nassau, Jonckheer van Amsberg a decedat in aceasta dimineata la varsta de 44 de ani in palatul Huis ten Bosch din Haga", a anuntat, la inceputul dupa-amiezii serviciul de presa al familiei regale, intr-un comunicat.

Schior experimentat, Johan Friso a fost prins de o avalansa in vestul Austriei. La acel moment, riscul de avalansa era de patru pe o scara de cinci.

A ramas prins sub zapada timp de 20 de minute, pana cand a fost salvat. Friso a parasit spitalul Wellington din Londra in 9 iulie, pentru a fi gazduit la palatul regal, resedinta mamei sale Beatrix, care a abdicat in 30 aprilie in favoarea fiului sau cel mai mare.

Premierul Mark Rutte, care si-a intrerupt vacanta si va reveni marti in Olanda, a afirmat ca vestela l-a socat.

"Printul Friso va ramane in memoria noastra ca o persoana cu interese foarte variate care si-a pus multiplele talente in serviciul societatii", a spus acesta, intr-un comunicat in care isi prezinta condoleantele.

Guvernul olandez nu a autorizat casatoria lui Friso cu Mabel Wisse Smit, cu care are doua fete, Luana si Zaria, in varsta de opt si sapte ani. Johan Friso nu mai era oficial membru al Casei Regale olandeze si renuntase la dreptul de succesiune la tron.