Laszlo Csatari, presupusul criminalul de razboi considerat cel mai cautat din lume, a incetat din viata sambata, la varsta de 98 de ani, din cauza unei pneumonii, transmite AFP. Laszlo Csatari fusese inculpat, in luna iunie, de un tribunal din Budapesta pentru crime impotriva umanitatii si se afla sub arest la domiciliu in asteptarea procesului.

Laszlo CsatariFoto: Captura YouTube

Anuntul decesului lui Csatari a fost facut de avocatul sau, Gabor Horvath. "A murit sambata dimineata, la spital unde era tratat pentru boli intestinale, din cauza unei pneumonii pe care a contractat-o in cele din urma", a precizat avocatul.

Csatari fusese inculpat pentru "crime impotriva umanitatii", fiind acuzat de deportarea a circa 15.700 de evrei din ghetoul din Kosice (Slovacia) catre lagarele de exterminare naziste intre 1941-1944, pe perioada celui de al Doilea Razboi Mondial. La acea vreme, Kosice era sub administratia Ungariei, aliatul Germaniei naziste.

Laszlo Csatari, care a implinit 98 de ani in luna martie, a fost arestat la Budapesta, in iulie 2012, figurand in fruntea listei celor mai cautati criminali de razboi nazisti, dati in urmarire de Centrul Simon-Wiesenthal din Ierusalim.

"Ii batea regulat pe evrei cu mainile goale sau cu un bici, fara niciun motiv, indiferent de varsta, sex sau starea de sanatate a detinutilor", a indicat procuratura din Ungaria. Laszlo Csatari a negat acuzatiile aduse la adresa sa.

La mai mult de un an de la arestare, aparitia sa in boxa acuzatilor pe teritoriul slovac a continuat sa fie impiedicata de bariere juridice.

Condamnat la moarte, in lipsa, in 1948, in Kosice (pe atunci in Cehoslovacia), Csatari a fugit in Canada, unde si-a castigat existenta ca dealer de arta. In 1995, autoritatile canadiene i-au descoperit adevarata identitate, insa Csatari a reusit sa fuga in Ungaria, unde a trait, aparent nevatamat, pana la arestarea sa.

In aprilie 2013, tribunalul din Kosice a comutat oficial pedeapsa cu moartea in inchisoare pe viata - in coditiile in care pedeapsa cu moartea fusese abolita in aceasta tara - deschizand astfel calea pentru extradarea lui Csatari, solicitata de catre Bratislava.

Justitia slovaca fixase un termen de judecata pe 26 septembrie.

"Este o rusine ca Csatari, o persoana condamnata (in 1948) si care nu se caieste pentru Holocaust, care a fost, in cele din urma, inculpat in tara sa pentru crimele comise, a scapat de justitie si de condamnare in ultimul moment", a afirmat directorul Centrului Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, intr-o declaratie de presa.

Organizatia a criticat faptul ca Laszlo Csatari a trait timp de 15 ani in Ungaria nederanjat de autoritatile de la Budapesta.

"Nu am crezut niciodata ca Csatari va trai suficient de mult pentru a fi judecat pe pamant", a declarat, la randul sau, pentru AFP Lucia Kollarova, purtatorul de cuvant al comunitatii evreiesti din Slovacia.

In ultimii ani, autoritatile din Europa si-au intensificat eforturile de a-i aduce in fata justitiei pe autorii Holocaustului care mai sunt inca in viata.

Fostul gardian al lagarului Sobibor, John Demjanjuk, condamnat in 2011 la 5 ani de inchisoare si decedat un an mai tarziu, la varsta de 91, a aparut in fata judecatorilor intr-un scaun cu rotile si pe o targa - cel mai probabil ca tactica de a impresiona.

Cazul sau a stabilit un precedent in Germania, aratand ca faptul de a fi lucrat intr-un lagar de concentrare a fost suficient pentru a asigura condamnarea lui Demjanjuk de complicitate la crima. Guvernul german are in vedere cincizeci de cazuri asemanatoare.

In luna mai, Hans Lipschis, in varsta de 93 de ani, a fost arestat in Germania sub suspiciunea de complicitate la crimele comise la Auschwitz, unde fusese ingrijitor. Lipschis sustine ca a fost doar bucatar in lagar.

Justitia maghiara a judecat deja dosarul unui presupus criminal de razboi nazist, Sandor Kepiro, in urma cu doi ani, insa acesta a fost achitat din lipsa de probe. Sandor Kepiro a murit din in septembrie 2011, la varsta de 97.