Politia zimbabwiana cauta doi corespondenti ai ziarului britanic The Times care au scris un articol potrivit caruia Zimbabwe ar fi semnat in secret un contract de vanzare de uraniu cu Iranul, incalcand sanctiunile internationale existente, a anuntat duminica presa oficiala, potrivit Mediafax.

Potrivit saptamanalului guvernamental Sunday Mail, politia ii cauta pe jurnalistii de la The Times Jan Raath si Jerome Starkey, pe care ii acuza ca raspandesc "stiri false".

"O, politistii zimbabwieni au lansat o cautare vizandu-i pe jurnalistii @jeromestarkey si @Jan_Raath, in urma articolului privind Iranul (...) Asteptam sa vedem" ce se va intampla, a scris Jerome Starkey intr-un mesaj postat duminica dimineata pe Twitter, caruia i-a atasat un link spre site-ul Sunday Mail, fara sa faca alte comentarii.

The Times l-a citat sambata pe adjunctul ministrului zimbabwian pentru Exploatatii Miniere Gift Chimanikire, care declara ca tara sa ar fi semnat un protocol de acord cu Iranul prevazand livrarea de uraniu de care acesta are nevoie pentru a se dota cu armament nuclear.

Acordul ar fi fost semnat anul trecut, in contextul in care Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) au impus sanctiuni Iranului din cauza programului sau nuclear controversat. Occidentalii suspecteaza Iranul ca vrea sa fabrice o bomba atomica sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte cu fermitate.

Zimbabwe este, de asemenea, o tara supusa unor sanctiuni internationale vizand aproximativ zece oficiali, inclusiv presedintele Robert Mugabe, reales pe 31 iulie pentru un nou mandat de cinci ani. Mugabe si-a exprimat in mod public sustinerea fata de programul nuclear iranian.

Gift Chimanikire, care face parte din opozitia cu care Mugane coabiteaza de patru ani, nu a putut sa fie contactat de AFP. El a apreciat ca articolul publicat de catre The Times era "partinitor", potrivit Sunday Mail.

"Nicio licenta (de exploatare miniera) nu a fost emisa. Nu am spus niciodata un lucru atat de stupid. (...) Prospectam, ci nu exploatam (uraniu in Zimbabwe). El (jurnalistul de la The Times) s-a gandit ca isi vinde ziarul scriind minciuni, iar acesta este un articol speculativ si periculos. A dat dovada de o mentalitate tipica, vizand sa spuna lucruri negative despre Zimbabwe", a declarat Chimanikire potrivit duminicalului zimbabwian.

Intrebata de AFP daca fortele de ordine i-ar cauta pe jurnalistii de la The Times, o purtatoare de cuvant a politiei, Charity Charamba, s-a aratat surprinsa. "Nu am auzit sa se vorbeasca despre aceasta afacere. Am primit doar un apel telefonic de la cineva care se informa si va fi necesar sa verific la Departamentul nostru pentru anchete", a declarat ea.