Un zgarie-nori cu 47 de etaje si cu inaltimea de 200 de metri, conceput cu scopul de a ajunge cea mai inalta cladire rezidentiala din Europa, are cu doar cateva luni inainte de terminarea constructiei o problema esentiala: dezvoltatorii nu au inclus un ascensor in proiect, relateaza Mediafax.

Turnurile InTempo din BenidormFoto: intempobenidorm.com

Turnurile InTempo din Benidorm, un oras din provincia Alicante, Spania, erau concepute initial sa aiba doar 20 de etaje, dar dezvoltatorii au hotarat sa creasca proiectul la 47 de niveluri si la 200 de metri, cladirea fiind menita sa devina "o viziune a viitorului" si un simbol al iesirii Spaniei din criza financiara, scrie Daily Mail.

Imobilul este dotat cu ascensor pentru primele 20 de etaje, dar de la acest punct in sus exista doar scari, iar in cladire nu mai este disponibil spatiu pentru includerea unui alt echipament de ascensor.

Controversa in jurul turnurilor din Benidorm s-a accentuat in ultimele saptamani, dupa plecarea echipei de arhitecti. Acestia au demisionat, in ciuda faptului ca ultimele opt etaje din proiect, care erau menite sa uneasca cele doua turnuri de gradini si piscine, au ramas incomplete.

Cotidianul spaniol El Pais, care a primit acces la documente, a descoperit mai multe nereguli in cel mai mare proiect al orasului turistic: nu numai ca muncitorii nu au mai fost platiti din 2010, dar au fost si nevoiti sa se deplaseze in mers in cladirea pe jumatate construita, intrucat singurul lift existent a fost construit abia dupa terminarea primelor 23 de etaje.

De asemenea, ascensorul care in cele din urma fusese instalat s-a prabusit in iulie 2011, ranind 13 muncitori. Ambulantele au intampinat atunci mari probleme in a ajunge la locul accidentului, pentru ca zona care inconjura santierul nu fusese eliberata pentru accesul vehiculelor, din dorinta de a economisi bani.

Iar acum, in ciuda planurilor de a inaugura "turnurile gemene" in 2009, cladirea este complet construita doar in proportie de 94%. Se presupune ca va fi terminata in luna decembrie a anului 2013.

Cu o concentratie mare de zgarie-nori, orasul Benidorm este cunoscut drept "New York-ul Mediteranei". Dar, cu toate ca atrage in continuare turisti in cautare de soare si plaja, in ultimii ani acestia nu s-au mai inghesuit sa lase atat de multi bani pe masura investitiilor.

Ideea ambitioasa de a construi un nou zgarie-nori facea parte dintr-un proiect menit sa ridice Benidorm pe piata de turism, proces incetinit de recesiune.