"Fragmentata si slabita", Al-Qaida ramane totusi o amenintare semnificativa, iar grupurile care ii sunt afiliate "continua sa inoveze in ceea ce priveste tintele, tacticile si tehnologia", se arata intr-un raport al ONU, scrie Mediafax.

Potrivit acestui raport transmis Consiliului de Securitate de catre un grup de experti ONU, liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri "a dat dovada de putine capacitati de a unifica si conduce grupuri afiliate de Al-Qaida".

"Situatia nucleului Al-Qaida nu s-a imbunatatit in ultimele sase luni", afirma autorii raportului. "Conducerea sa, situata in regiunea frontaliera dintre Afganistan si Pakistan, continua sa publice declaratii, dar se dovedeste putin capabila sa conduca operatiunile in mod centralizat".

"Cu toate acestea", avertizeaza expertii, "diminuarea efectiva a capacitatilor si a atractivitatii Al-Qaida nu inseamna ca amenintarea atacurilor Al-Qaida a disparut".

Raportul subliniaza ca "propaganda terorista pe Internet este din ce in ce mai extinsa si sofisticata" si ca recentele atentate de la Boston, Londra si Paris "amintesc de pericolul continuu reprezentat de actele de violenta terorista comise de indivizi si de grupuri mici".

In plus, in conflictul din Siria "a aparut o prezenta puternica Al-Qaida", provenind din ramura irakiana a miscarii si care "atrage sute de recruti" straini.

Tot potrivit expertilor, "Al-Qaida si filialele sale sunt mai diversificate si variate ca inainte si sunt legate doar de o ideologie putin precisa si un atasament pentru violenta terorista".