Razboiul civil din Siria si cresterea sa in aploare constituie principala amenintare la adresa securitatii Statelor Unite, a apreciat miercuri numarul doi al CIA, Michael Morell, intr-un interviu acordat Wall Street Journal, citeaza AFP.

Intervievat in contextul in care se pregateste sa paraseasca, vineri, Agentia de Informatii a SUA, dupa 33 de ani de activitate, Morell a plasat Siria in topul amenintarilor cu care se confrunta Statele Unite.

"Este, probabil, problema cea mai importanta din lume la ora actuala, din cauza modului in care evolueaza", a afirmat el.

Exista, potrivit lui, tot mai multi combatanti islamisti straini care se alatura insurectiei, ca in timpul celor mai urate momente ale razboiului din Irak.

Riscul este ca acest conflict sa depaseasca frontierele tarii sau ca regimul presedintelui Bashar al-Assad sa se prabuseasca si Siria sa devina un nou sanctuar pentru Al-Qaida. Armele aflate in posesia guvernului sirian, inclusiv armele chimice, risca sa se regaseasca in natura, a avertizat el.

Printre celelalte amenintari enumerate de Michael Morell figureaza Iranul, Al-Qaida, Coreea de Nord si razboiul cibernetic.

Cu privire la Al-Qaida, directorul adjunct al CIA a subliniat ca Statele Unite au redus "intr-o maniera semnificativa" amenintarea reprezentata de nebuloasa extremista, dar ca aceasta din urma a "avut si ea victoriile sale".

"Dispersarea Al-Qaida reprezinta victoria sa", a apreciat el, evocand atomizarea organizatiei conduse de Ayman al-Zawahiri in diverse grupuri din ce in ce mai autonome.

Michael Morell urmeaza sa fie inlocuit de un jurist de la Casa Alba, Avril Haines, in varsta de 43 de ani.