Doi copii din statul american Pennsylvania nu mai au dreptul de a vorbi, pentru tot restul vietii, despre extragerea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice (fracking), intedictia fiind parte a unei intelegeri intre parintii lor si unul dintre liderii de pe piata petrolului si a gazelor naturale, relateaza The Guardian.

Interdictia, care a starnit un val de indignare in randul activistilor pentru mediu dar si a celor care militeaza pentru dreptul la libera exprimare, a fost impusa ca parte a unei intelegeri prin care familia Hallowich primeste 750.000 de dolari de la Range Resources Corp.

Intelegerea a fost incheiata in 2011, insa a fost facuta publica abia saptamana trecuta, ca urmare a unei cereri de desecretizare inaintate tribunalului de publicatia Pittsburg Post Gazette, care a scris pentru prima data de interdictia aplicata celor doi minori.

Potrivit interdictiei, fiul si fiica familiei Hallowich, in varsta de 10 si 7 ani la momentul incheierii intelegerii, nu au voie sa vorbeasca vreodata despre fracturare hidraulica sau despre Marcellus Shale, formatiunea de roci sedimentare din estul Americii de Nord, de unde Range Resources extrage gaze de sist.

Familia Hallowich a acuzat companiile de petrol si gaze naturale de distrugerea fermei lor de circa 4 hectare din Mount Pleasant, Pennsylvania, si de faptul ca actiunile lor pun in pericol sanatatea celor doi copii. Proprietatea lor se invecina cu mai multe operatiuni industriale majore: patru puturi de extractie a gazelor de sist, statii de comprimare a gazelor si cu un iaz de decantare a deseurilor, despre care familia sustine ca le-ar fi contaminat resursele de apa si le-ar fi provocat usturimi la ochi, dureri in gat si migrene.

Potrivit publicatiei britanice, interdictiile aplicabile adultilor sunt obisnuite in intelegerile incheiata intre operatorii de petrol si gaze si rezidentii din Pennsylvania, inima exploatarilor de gaze de sist din SUA. Insa insistenta avocatului companiei de a extinde interdictia asupra copiilor l-a pus pana si pe judecator in dificultate dupa cum arata documentele tribunalului.

Interdictia, aplicata asupra intregii familii, a fost o conditie a incheierii intelegerii. Parintii spun ca au fost de acord cu termenii intelegerii pentru ca vor sa se mute intr-o casa noua, departe de campurile cu gaze, si sa-si creasca copiii intr-un mediu mai sigur.

In fata judecatorului, avocatul failiei Hallowich, Peter Villari, a aratat ca intelegerea constrange dreptul celor doi copii la libera exprimare si ca nu stie in ce masura pot fi constranse, printr-o astfel de procedura, drepturile unui minor prevazute in Primul Amendament al Constitutiei SUA. "Realitatea e precum scrie, (intelegerea - n.red.) ar putea fi folosita impotriva celor doi cand devin majori", a subliniat avocatul, precizand ca si-a avertizat clientii cu privire la aceasta problema.

Judecatorul a aratat ca instanta nu are un raspuns la aceasta chestiune si ca "e o intrebare pentru facultatea de drept".

Peter Villari a adaugat ca in cei 30 de ani de activate, niciodata nu a vazut o interdictie aplicata copiilor. La randul sau, avocatul companiei Range Resources, James Swetz, a reamintit ca parintii au acceptat interdictia, subliniind ca ea se aplica intregii familii."Pozitia noastra este ca se aplica intregii familii. Am pune-o in practica, cu siguranta", a declarat James Swetz.