Azerbaidjan si Turcia au demarat procedurile pentru formarea unei armate comune, a declarat un parlamentar azer pentru AzerNews.az. Potrivit oficialului, membru al comitetului pentru securitate si aparare din parlamentul azer, vechea formula a cooperarii bilaterale "o natiune - o armata", trebuie readusa in prim plan pentru a inlocui sloganul "o natiune - doua state".

Parlamentarul Zahid Oruj a explicat ca exercitiile comune la care au luat parte in luna iulie unitati militare din Turcia si Azerbaidjan au aratat ca cele doua tari impartasesc aceeasi viziune cu privire la problemele de securitate regionala.

"Impreuna cu fundamentele economice, politice si diplomatice ale relatiei, cea mai importanta componenta, cea militara, este creata", a declarat Oruj pentu publicatia Trend.az.

Potrivit parlamentarului azer, aceasta miscara ofera oportunitati de a imbunatati armata si de a folosi standarde NATO, iar pe masura ce puterea Azerbaidjanului creste, se mareste si influenta statului in regiune.

"In aceasta sfera, Azerbaidjan si Turcia se angajeaza in actiuni strategice comune. Pe viitor, marind plaja posibilitatilor, vom putem crea unitati militare, plutoane care vor avea aceleasi misiuni. Exista vointa politica si resurse adecvate pentru a face acest lucru", a aratat Zahid Oruj.

Oruj a mai afirmat ca cele 12 zile din luna iulie dedicate exercitiilor comune au fost extrem de importante pentru cresterea capacitatii de raspuns a trupelor, pentru dezvoltarea unui management unic precum si pentru demonstrarea capacitatilor tehnice si tactice ale celor doua armate.