Interpol suspecteaza Al-Qaida de a fi implicata in evadarile unor teroristi, mai ales in Irak, Libia si Pakistan, si a lansat sambata o alerta globala de securitate solicitand o vigilenta sporita in toate statele membre ale organizatiei de cooperare politieneasca, transmite Mediafax. Aceasta a mai cerut de asemenea membrilor sai "sa alerteze statele in cauza daca un terorist evadat este localizat, ceea ce ar preveni un nou atac terorist".

Interpol a decis ca lanseze alerta "dupa o serie de evadari din inchisori in noua state membre, printre care Irak, Libia si Pakistan", a anuntat sambata intr-un comunicat organizatia internationala cu sediul la Lyon (centru-estul Frantei).

"Suspectand implicarea Al-Qaida in mai multe evadari care au dus la eliberarea a sute de teroristi si criminali, alerta Interpol solicita asistenta celor 190 state membre pentru a determina daca aceste evenimente recente sunt coordonate sau legate", a adaugat organizatia.

Interpol aminteste ca luna august este o data aniversara pentru mai multe "atacuri teroriste violente" in India, Rusia si Indonezia. "Aceasta saptamana marcheaza de asemenea cea de-a 15-a aniversare a atentatului impotriva Statelor Unite de la Nairobi in Kenya si Dar es Salaam cand 200 de persoane, majoritatea africani, au fost ucisi, si alte 4.000 au fost ranite", a mai subliniat Interpol.

La 7 august 1998, la Nairobi in Kenya si la Dar es Salaam in Tanzania, doua atentate produse la interval de 10 minute au lovit obiective americane.

Interpol aminteste ca Washington a publicat de asemenea o alerta in urma unor informatii apreciate "credibile", sugerand ca Al-Qaida si organizatii afiliate vor continua sa organizeze atacuri teroriste in cursul lunii august, in special in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord.

  • UPDATE Canada si-a inchis reprezentanta diplomatica de la Dacca, Bangladesh

Canada a decis sa inchida duminica reprezentanta diplomatica de la Dacca, in Bangladesh, precizand ca a luat aceasta masura din cauza riscului ridicat de producere a unor atacuri teroriste in perioada imediat urmatoare, transmite AFP.

Intr-un comunicat dat presei de Ministerul canadian de Externe se arata ca "noi tratam foarte serios securitatea personalului nostru si a misiunilor noastre diplomatice".

Statele Unite au anuntat joi seara ca vor inchide temporar, duminica, mai multe ambasade, inclusiv posturile diplomatice din Abu Dhabi, Bagdad si Cairo- ca o masura de precautie luata pe fondul problemelor privind terorismul, au declarat oficiali ai Departamentului de Stat american, citati de FOX News. Masura pare sa vizeze in special reprezentantele din lumea araba si nu se stie deocamdata daca ea se va extinde pe mai multe zile.

Vineri, Departamentul de Stat a emis o alerta de calatorie la nivel mondial.

In decursul zilei de sambata, Germania, Marea Britanie si Franta au anuntat ca isi vor inchide pentru doua zile (4-5 august) reprezentantele diplomatice din Yemen.