Franta a anuntat sambata ca in contextul informatiilor privind posibile amenintari teroriste isi inchide ambasada de la Sanaa, in Yemen, duminica si luni, dupa Germania si Marea Britanie, care au anuntat mai devreme masuri similare, informeaza Agerpres citand AFP.

"In cadrul evaluarii noastre permanente (a riscurilor - n.red.), avem informatii privind amenintari suficient de serioase pentru a decide inchiderea ambasadei duminica si luni", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului de Externe francez.

  • Marea Britanie inchide ambasada din Yemen in zilele de 4-5 august

Mai devreme, Marea Britanie a anuntat ca isi va inchide ambasada din Yemen in zilele de 4 si 5 august pe fondul unor "preocupari crescute de securitate", dupa ce SUA au anuntat ca mai multe ambasade ale sale vor inchise duminica, potrivit Reuters.

"Suntem deosebit de ingrijorati de situatia de securitate in ultimele zile de Ramadan si Eid ul-Fitr", festivalul care marcheaza sfarsitul Ramadanului si se sarbatoreste, de obicei cate trei sau chiar sase zile, in functie de regiune, arata Foreign Office intr-o declaratie, referindu-se la luna sfanta a musulmanilor care se incheie miercuri seara.

Ministerul de Externe al Marii Britanii nu a mentionat pericole concrete, dar a spus ca evalueaza constant situatia securitatii personalului sau din ambasade.

  • Germania isi inchide misiunea diplomatica din Yemen

In acelasi timp, Germania a anuntat ca isi va inchide misiunea diplomatica din Yemen duminica si luni din cauza unor amenintari cu atacuri teroriste, conform unei declaratii a Ministerului de Externe german.

  • SUA: Avertizare de calatorie la nivel global si ambasade inchise

Statele Unite au anuntat joi seara ca vor inchide temporar, duminica, mai multe ambasade, inclusiv posturile diplomatice din Abu Dhabi, Bagdad si Cairo- ca o masura de precautie luata pe fondul problemelor privind terorismul, au declarat oficiali ai Departamentului de Stat american, citati de FOX News. Masura pare sa vizeze in special reprezentantele din lumea araba si nu se stie deocamdata daca ea se va extinde pe mai multe zile.

Vineri, Departamentul de Stat a emis o alerta de calatorie la nivel mondial.

Uniunea Europeana a declarat ca va lua "toate masurile de precautie necesare" in urma anuntului SUA. "Suntem constienti de decizia luata de SUA si in contact cu omologii nostri americani", a declarat vineri purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Alexander Polack.

  • Complotul Al-Qaida depistat de SUA vizeaza obiective ale tarilor occidentale

Complotul terorist organizat de reteaua Al-Qaida, pe fondul caruia SUA au inchis ambasade si au emis o avertizare globala de calatorie, vizeaza "obiective occidentale", afirma, intr-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, seful Statului Major al armatei americane, transmite Mediafax.

"Exista informatii despre o amenintare semnificativa, iar noi am reactionat. Tinta exacta nu este cunoscuta, dar intentia este clara. Ideea este atacarea obiectivelor occidentale, nu doar a celor americane", a explicat Dempsey, precizand ca amenintarea este "mai specifica" decat cele anterioare.