Departamentul de Stat al SUA a emis o avertizare de calatorie la nivel global, valabila pana la sfarsitul lunii august, pe fondul temerilor privind un complot al retelei teroriste Al-Qaida, cetatenii americani fiind indemnati sa dea dovada de vigilenta in timpul deplasarilor externe, anunta Mediafax. De asemenea, Departamentul de Stat american a anuntat ca, din ratiuni de securitate, 25 dintre ambasadele si consulatele sale vor fi inchise duminica, prima zi de lucru a saptamanii in numeroase tari musulmane, existand posibilitatea ca activitatea unora sa fie suspendata pentru mai mult timp.

  • Avertizare de calatorie la nivel global si ambasade inchise

Potrivit ziarului The New York Times, serviciile de spionaj americane au interceptat comunicatii intre lideri ai retelei Al-Qaida. Washingtonul precizeaza ca avertizarea de calatorie expira pe 31 august, recomandandu-le cetatenilor americani sa fie vigilenti in strainatate.

"Informatiile curente sugereaza ca reteaua Al-Qaida si organizatiile afiliate continua sa pregateasca atacuri teroriste, atat in Orientul Mijlociu, cat si in alte zone", precizeaza Departamentul de Stat.

Statele Unite au anuntat vineri inchiderea, duminica, a 25 de ambasade si consulate din Orientul Mijlociu, din cauza unor amenintari specifice. Printre misiunile diplomatice americane vizate de aceasta masura se numara cele din: Algeria, Yemen, Arabia Saudita, Bangladesh, Kuwait, Israel, Turcia, Egipt, Afganistan, Irak, Sudan si Libia.

In consecinta, si Londra a comunicat ca ambasada britanica din Yemen va fi inchisa duminica, din ratiuni de precautie. De asemenea, ambasada Germaniei din Yemen va fi inchisa duminica si luni.

  • Obama a ordonat luarea "tuturor masurilor necesare"

Presedintele american Barack Obama a ordonat echipei sale de securitate nationala sa ia "toate masurile necesare pentru a-i proteja pe americani" dupa aparitia unor amenintari de atentate din partea organizatiei teroriste Al-Qaida, a anuntat vineri un oficial de la Casa Alba, transmite AFP.

Conform acestui responsabil care a vorbit sub acoperirea anonimatului, presedintele "este tinut la curent de evolutia unei amenintari potentiale (de atentate) care se deruleaza in peninsula Arabia".

  • Complotul Al-Qaida depistat de SUA vizeaza obiective ale tarilor occidentale

Complotul terorist organizat de reteaua Al-Qaida, pe fondul caruia SUA au inchis ambasade si au emis o avertizare globala de calatorie, vizeaza "obiective occidentale", afirma, intr-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, seful Statului Major al armatei americane.

"Exista informatii despre o amenintare semnificativa, iar noi am reactionat. Tinta exacta nu este cunoscuta, dar intentia este clara. Ideea este atacarea obiectivelor occidentale, nu doar a celor americane", a explicat Dempsey, precizand ca amenintarea este "mai specifica" decat cele anterioare.