Afirmatiile noului preseinte iranian Hassan Rohani despre Israel au fost gresit relatate de presa locala, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat, care arata ca acesta a afirmat: "In regiunea noastra, o rana a fost creata de ani in corpul lumii islamice sub umbra ocuparii pamantului sfant al Palestinei si al dragului nostru Qods (Ierusalim)" de catre Israel.

Agentiile de presa Mehr si Isna adaugasera, in versiunea difuzata dimineata, ca presedintele Rohani ar mai fi declarat: "Si aceasta rana trebuie sa dispara".

Dupa-amiaza, Isna a corectat versiunea sa suprimand mentiunea "trebuie sa dispara". Si agentia Mehr si-a modificat versiunea fara sa ofere explicatii.

In cursul diminetii, presa oficiala relatase ca noul presedinte iranian Hasan Rohani, care va fi investit sambata, a afirmat ca Israelul este un corp strain care trebuie extirpat din regiune, scrie AFP.

"Regimul sionist este o rana care exista de ani de zile in corpul musulman si aceasta rana trebuie sa dispara", a spus Rohami, in fata ziaristilor, cu ocazia manifestarilor anuale ale Zilei Ierusalimului, potrivit relatarilor presei iraniene.

Castigator, spre surprinderea generala, al alegerilor generale din 14 iunie, Hassan Rohani, un religios de 64 de ani, este cunoscut pentru moderatia sa si a afirmat ca este deschis dialogului cu Occidentul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reactionat vineri afirmand ca noul presedinte iranian isi dezvaluie "adevarata fata mai repede decat se credea", potrivit unui comunicat de presa.

"Adevarata fata a lui Rohami a fost dezvaluita mai repede decat se credea. Chiar daca iranienii sunt acum dornici sa nege afirmatiile, asta crede si este planul de actiune al regimului iranian", a spus Netanyahu.

Cu putin timp inainte, Mahmud Ahmadinejad afirmase ca Israelul va fi "dezradacinat".

"Va anunt, si Dumnezeu imi e martor, ca o furtuna devastatoare va dezradacina baza sionismului", a spus Ahmadinejad, care a adaugat, in fata unei multumi de oameni adunata la Teheran, cu ocazia Zilei Ierusalimului, ca Israelul "nu-si are locul in aceasta regiune".

Iranul nu recunoaste existenta statului evreu, pe care il califica drept un "regim sionist nelegitim".

Negarea Holocaustului si a dreptului statului Israel la existenta sunt afirmate in mod regulat de principalii lideri iranieni, inclusiv de liderul suprem, Ali Khamenei.

Televiziunea de stat a arata vineri imagini cu sute de mii de persoane care au defilat in tara cu ocazia Zilei Al-Quds, scandand "Moarte Israelului" si "Moarte Americii".

In discursul sau, Ahmadinejad a acuzat Israelul si Occidentul ca seamana discordia in regiune. "Este visul lor sa vada visul tarilor din regiune de a distruge (Israelul, n.r.) deturnat spre razboiul civil".

"Cine este multumit de ce se intampla in Siria si Egipt", s-a intrebat el.

Iranul organizeaza in intreaga tara manifestari ostile cu ocazia Zilei Ierusalimului, celebrata in fiecare an dupa revolutia islamica din 1979.