Silvio Berlusconi a fost condamnat definitiv, joi seara, de Curtea de Casatie din Italia, la 4 ani de inchisoare cu executare pentru frauda fiscala, anunta AFP. Silvio Berlusconi a fost condamnat in prima instanta, pe 26 octombrie 2012, in dosarul Mediaset, la 4 ani de inchisoare cu executare pentru frauda fiscala. In mai 2013, a doua instanta, Curtea de Apel de la Parchetul din Milano, a confirmat condamnarea decisa de prima instanta.

Silvio BerlusconiFoto: Agerpres

Berlusconi are 76 de ani si, cel mai probabil, din cauza varstei inaintate, nu va ajunge deloc la inchisoare. Trei dintre cei patru ani de inchisoare sunt acoperiti, oricum, de o amnistie.

Fostul premier italian declara, in urma cu doar cateva zile, intr-un interviu, ca, in cazul in care va fi confirmata condamnarea sa pentru frauda fiscala, va prefera sa mearga la inchisoare decat sa faca munca in folosul comunitatii sau sa beneficieze de un regim special al justitiei italiene pentru persoanele in varsta. "Am aproape 78 de ani si as avea dreptul la arest la domiciliu, dar daca ma gasesc vinovat, daca isi asuma aceasta responsabilitate, vreau sa merg la inchisoare", a declarat Berlusconi pentru ziarul de centru dreapta Libero.

De asemenea, Curtea de Casatie din Italia a mai decis joi rejudecarea in apel a interdictiei de a exercita o functie publica timp de 5 ani.

Dosarul Mediaset se refera la achizitionarea si vanzarea de drepturi de a difuza filme si seriale de televiziune americane din partea societatii Mediaset, fondata de Silvio Berlusconi in 1978, la Milano. In procesul Mediaset, care a inceput in urma cu sapte ani, fostul premier este acuzat ca a "umflat" in mod artificial costurile de achizitie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumparate de la grupuri americane de societati fictive care ii apartineau, pentru a le revinde imperiului sau audiovizual Mediaset. Grupul Mediaset, sustine Parchetul din Milano, ar mai fi constituit "fonduri negre" in paradisuri fiscale din strainatate, cu scopul de a-si reduce castigurile in Italia, pentru a plati impozite mai mici. In acest mod, fiscul italian ar fi pierdut circa 7 milioane de euro in perioada 2002-2003, potrivit Parchetului din Milano.

Silvio Berlusconi a mai fost judecat recent la Milano si intr-un alt dosar, cunoscut sub numele de "Rubygate", pentru abuz de putere si intretinere de relatii sexuale contra cost cu o prostituata, marocanca Karima El-Mahroug, numita "Ruby", minora la vremea respectiva. In acest dosar, el a fost condamnat in luna iunie de judecatorii Tribunalului din Milano la sapte ani de inchisoare si la interdictia permanenta de a exercita functii publice. Unul dintre avocatii lui Berlusconi, Niccolo Ghedini, a anuntat si in acest caz un recurs la Curtea de Apel din Milano si, in caz de confirmare a pedepsei, un recurs la Curtea de Casatie de la Roma.