Guvernul britanic a facut publice documente din 1983 referitoare la discursul pe care Regina Elisabeta a II-a il avea pregatit in eventualitatea izbucnirii unui al treilea Razboi Mondial, in care ii indemna pe britanici sa se roage si sa ramana uniti in cazul "nebuniei" unui razboi nuclear, scrie BBC.

In textul pregatit pentru o eventuala transmisiune, dat publicitatii in baza regulii de 30 de ani, monarhul descrie conflictul ca cea mai grava la adresa tarii din intreaga istorie.

Discursul nu a fost niciodata inregistrat. Desi era doar o simulare, acesta era scris ca si cum ar fi urmat sa fie rostit pe 4 martie 1983, la pranz.

"Ororile razboiului pareau atat de departe in timp ce eu si familia mea sarbatoream Craciunul alaturi de familia Commonwealth-ului. Acum, aceasta nebunie a razboiului de raspandeste din nou in lume si brava noastra tara trebuie din nou sa se pregateasca sa supravietuiasca sortilor. (…) Daca familiile raman unite si hotarate, oferind adapost celor care sunt singuri si fara protectie, vointa tarii de a supravietui nu poate fi invinsa," se arata in discurs.

Regina face si o referire la fiul sau Printul Andrew, aflat la acea vreme in marina regala.

Discursul a fost realizat in contextul unor exercitii de razboi, in care fortele blocului Portocaliu - Uniunea Sovietica si aliatii Pactului de la Varsovia - lanseaza un atac cu arme chimice asupra Regatului Unit. Fortele albastre - NATO - raspund cu un atac nuclear cu impact limitat, fortand blocul inamic sa initieze un proces de pace.

Exercitiul a avut loc in anul in care presedintele american Ronald Reagan a enervat si alarmat Moscova cu denuntarea Uniunii Sovietice drept "imperiul raului", cu planurile lui de a construi un scut anti racheta in spatiu si cu trimiterea de rachete nucleare de croaziera in Europa, noteaza BBC.

Tensiunile s-au intensificat cand sovieticii au lovit un avion care a intrat in spatiul lor aerian, omorandu-i pe toti cei 269 de oameni aflati la bord.

Un exercitiu militar NATO, nume de cod Abla Archer, aproape a determinat un conflict real cu sovieticii, care au crezut aparent ca este o masca pentru un atac real.

Ulterior, SUA si Uniunea Sovietica au negociat reducerea numarului de arme nucleare, razboiul rece ajungand la un final.