Gratie programului XKeyscore, serviciile secrete americane sunt capabile sa supravegheze in timp real mailurile, cautarile sau activitatea pe retelele sociale ale unei tinte date, potrivit unor documente publicate miercuri de The Guardian si citate de Le Figaro.

Acest program permite supravegherea a aproape oricarei activitati derulate de un internaut. Documentele care atesta existenta sa au fost furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei de Securitate Nationala a Statelor Unite (NSA), acuzat de spionaj.

Cotidianul britanic a analizat materiale de instruire din 2008, folosite aparent intr-o sedinta de formare a agentilor serviciilor americane.

O prezentare a programului XKeyscore poate fi citita aici.

Patru dintre cele 32 de pagini ale prezentarii nu au fost reproduse deoarece "dezvaluie elemente ale operatiunilor specifice ale NSA", precizeaza The Guardian. Potrivit acestui document, analistii agentiei aveau acces la baze de date, care colectau si clasau toate activitatile pe internet din intreaga lume. Programul secret acoperea "aproximativ 150 de site-uri" si "peste 700 de servere" din intreaga lume, inclusiv din China, Venezuela sau Rusia.

Aceste documente par sa justifice una dintre cele mai controversate declaratii facute de Snowden, in interviul publicat de Guardian in 10 iunie.

"Eu, asezat la biroul meu, puteam sa interceptez pe oricine, de la tine sau contabilul tau, la un judecator federal si pana la presedinte, daca ar avea o adresa personala de email", spunea Snowden, atunci.

Oficialii americani au negat vehement aceste afirmatii. Mike Rogers, presedintele republican al comisiei pentru Informatii din Camera Reprezentantilor, spunea: "Minte. Este imposibil sa faca ceea ce spune ca putea".

Niciun control ierarhic

Contrar altor sisteme de supraveghere conoscute, XKeyscore ofera posibilitatea de a lucra fara a cunoaste identificantul "forte" al unei tinte, precum adresa de e-mail. Acest instrument permite ajungerea la o persoana plecand de la o simpla cautare pe Internet. Guardian exemplifica printr-o persoana care efectueaza cautari intr-o limba putin utilizata intr-o regiune data, precum germana in Pakistan, cum ar fi un utilizator care cauta pe Google Maps configuratii ale unor eventuale tinte pentru un atentat. Programul ar fi permit agentilor americani capturarea a "peste 300 de teroristi".

In prezentarea obtinuta de Guardian se afirma ca programul putea intercepta "aproape orice face un utilizator tipic pe internet", inclusiv continutul mailurilor, site-urile vizitate si cautarile, precum si metadata asociate.

Pentru a efectua o supraveghere cu un astfel de instrument redutabil, este suficient ca un agent NSA sa completeze un formular simplu pe ecranul sau, oferind o justificare mai mult sau mai putin precisa, fara niciun control ierarhic. Cererea nu este supusa aprobarii unui judecator.

Analistii pot cauta dupa nume, numar de telefon, adresa IP sau browser-ul folosit.

Pentru a citi un e-mail, spre exemplu, un agent introduce adresa intr-un formular, alaturi de o justificare a actiunii sale si perioada pentru care sunt cautate mailuri.

Pe langa e-mail-uri, XKeyscore permite si monitorizarea unei arii practic nelimitate de activitati pe internet, inclusiv cele legate de social media.

Un instrument NSA denumit DNI Presenter permite citirea chat-urilor pe Facebook sau a mesajelor private.

Un analist poate monitoriza conversatiile pe Facebook introducand userul intr-un simplu meniu de cautare.

Aceasta noua dezvaluire facuta de Guardian ar putea oferi din nou vant in panze pentru cei care critica omnipotenta serviciilor secrete in SUA, noteaza Le Figaro. Reactionand la aceste noi informatii, NSA a sustinut ca programul XKeyscore se inscrie in "cadrul legal" de culegere de informatii in strainatate. Agentia afirma ca doar personalul antrenat special pentru acest tip de activitati putea folosi programul si ca exista multiple chei de control pentru a se asigura ca sistemul nu este deturnat.