Fostul consultant al serviciilor de informatii americane, Edward Snowden, a primit statut de refugiat in Rusia si a plecat intr-un loc "sigur" din aeroportul unde a fost nevoit sa stea timp de peste o luna, relateaza Reuters.

Edward SnowdenFoto: Captura The Guardian

Potrivit RIA Novosti, care citeaza un avocat, Snowden a primit azil temporar de un an de zile.

In varsta de 30 de ani, Snowden se afla pe aeroportul din Moscova de pe 23 iunie. Sperase initial ca va ajunge in America Latina, unde trei tari ii oferisera azil politic, insa s-a temut ca SUA il vor preveni sa ajunga la destintatie.

Un oficial de la Kremlin a declarat ca este vorba despre un caz "prea nesemnificativ" ca sa afecteze relatiile intre SUA si Rusia.

Saptamana trecuta, secretarul american al Justitiei, procurorul general Eric Holder, a dat asigurari Rusiei ca Edward Snowden nu va fi nici torturat, nici condamnat la moarte in cazul revenirii in Statele Unite, doua motive aduse in sprijinul cererii sale de azil.

Intr-o scrisoare adresata omologului sau rus Alexandre Konovalov, document a carui copie a fost obtinuta vineri de AFP, Holder combate motivele invocate de Snowden pentru a putea primi azil politic in Rusia.

In scrisoarea sa, Eric Holder considera "nefondate" temerile avansate de Snowden in sprijinul cererii sale de azil si da "asigurari".

Statele Unite "nu vor cere pedeapsa cu moartea" impotriva tanarului de 30 de ani, afirma Eric Holder in scrisoare.

"Capetele de acuzare formulate impotriva lui nu prevad aceasta posibilitate, iar Statele Unite nu vor cere pedeapsa cu moartea, chiar daca Snowden ar trebui inculpat pentru capete de acuzare suplimentare pasibile de pedeapsa cu moartea, a detaliat el.

Edward Snowden, pus sub acuzare pentru fapte de spionaj, va fi judecat de un tribunal civil, cu toate garantiile constitutionale acordate drepturilor apararii, a mai spus secretarul american.

Cat despre teama lui Snowden, vehiculata de mass media, de a fi torturat la revenirea pe teritoriul american, Eric Holder a replicat: "Snowden nu va fi torturat. Tortura este ilegala in Statele Unite".

Secretarul american a mentionat de asemenea ca Snowden "poate calatori" si poate parasi Rusia.

"In pofida revocarii pasaportului sau la 22 iunie 2013, Snowden ramane cetatean american. El este eligibil sa primeasca un pasaport cu valabilitate limitata pentru un retur direct in Statele Unite", a precizat Holder, adaugand ca tara sa este pregatita sa-i ofere "imediat" acest document.

"Credem ca aceste asigurari date elimina motivele pentru care Snowden considera ca ar trebui tratat drept refugiat sau beneficiar de azil, temporar ori de alt tip", a concluzionat secretarul american al Justitiei.