Liderul guvernului spaniol Mariano Rajoy, implicat intr-un scandal de coruptie, a recunoscut joi ca s-a "inselat" cand a avut incredere in fostul trezorier al partidului sau, Luis Barcenas, aflat in inchisoare pentru ca este suspectat ca ar fi organizat o trezorerie oculta in sanul Partidului Popular (dreapta), relateaza AFP.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

"M-am inselat punandu-mi increderea in cineva care nu merita", a spus Rajoy joi, in fata deputatilor, citand numele lui Luis Barcenas, cel care a tinut timp de 20 de ani finantele partidului si care a varsat bani negri mai multor lideri de partid, inclusiv lui Rajoy.

In timpul acestei interventii in parlamentul de la Madrid care a durat circa o ora, Rajoy a afirmat ca nu demisioneaza. "Nimic din ceea ce are legatura cu acest subiect nu ma impiedica sau nu ma va impiedica sa guvernez," a spus el.

Barcenas se afla in inchisoare din 27 iunie, acuzat de frauda fiscala si spalare de bani. Justitia a descoperit ca detinuse conturi in Elvetia de 47 milioane de euro.

Rajoy, presedintele PP din 2004, a recunoscut ca partidul a "varsat remuneratii complementare" liderilor sai pentru "munca" depusa.

Aceste sume "au fost platite pentru o munca si nu au fost incluse in contabilitate. Declararea acestor venituri la fisc este o responsabilitate individuala", a spus el.

Rajoy a afirmat ca vrea sa "dezminta minciunile si manipularile si insinuarile malitioase incurajate si de anumiti lideri politici".

El considera ca acest scandal duce la "eroziunea imaginii Spaniei pe care unii o incurajeaza", cand tara este pe punctul de a "iesi din recesiune".

Seful guvernului, cu o majoritate absoluta foarte confortabil in Parlament, a negat vehement, inca din luna februarie, ca s-ar fi atins de bani ilegali.

Potrivit presei spaniole, Mariano Rajoy ar fi primit anual, intre 1997-2008, suma de 25.200 de euro din bani proveniti din donatiile unor entitati private.

Numele lui Rajoy a fost asociat pentru prima data cu acest scandal pe 31 ianuarie cand El Pais, un alt cotidian important (de centru stanga) din Spania, a publicat copii ale unor note scrie de mana ce ar fi facut parte din registrul contabil paralel tinut de Barcenas.