Presedintele de onoare al ThyssenKrupp, Berthold Beitz, decorat de Israel cu titlul de "Drept intre popoare" pentru faptul ca a salvat sute de evrei de la deportare in timpul celui de al Doila Razboi Mondial, a incetat din viata la varsta de 99 de ani, a anuntat miercuri gigantul german, potrivit AFP.

Berthold BeitzFoto: Agerpres/AP

"Presedinte de onoare al Consiliului de supraveghere al ThyssenKrupp, Berthold Beitz, a murit marti, la varsta de 99 de ani", se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

"In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, el si sotia sa au dat dovada de un curaj impresionant si au salvat, de SS, sute de evrei", a precizat grupul.

"Germania a pierdut unul dintre antreprenorii sai cei mai prestigiosi, care a marcat tara", a afirmat cancelarul german Angela Merkel intr-o declaratie de presa.

Nascut pe 26 septembrie 1913, Berthold Beitz a raspuns, intre 1941 si 1944, de campurile petroliere din orasul Borislav, de langa Liov, ocupat de germani si acum parte din Ucraina.

In acest oras, unde traia o importanta comunitate evreiasca, victima in timpul ocupatiei naziste a executiilor sumare in plina strada sau deportarilor, Beitz a intervenit de mai multe ori pentru a salva viata celor care lucrau pe campurile petroliere.

"De dimineata pana seara vedeam, aproape de noi, ceea ce se intampla cu evreii din Borislav. Cand vezi ca o femeie cu un copil in brate este ucisa, si cand ai si tu copil, atunci reactionezi", a declarat mai tarziu Berthold Beitz.

Fara a fi un adversar politic al nazistilor, Berthold Beitz a decis sa ii ajute pe evreii din Borislav. Acesta le-a cerut celor de la SS muncitori profesionisti, apoi le-a facut evreilor certificate de munca false si, impreuna cu sotia sa, i-a adapostit si i-a hranit, potrivit site-ului Yad Vashem.

In 1973, Israelul l-a decorat cu titlul "Drept intre popoare", distinctie acordata celor care si-au riscat viata pentru a salva evrei.

"Unul dintre cei mai mari germani ai secolului trecut" a murit, a aratat intr-o declaratie emisa miercuri Congresul Evreiesc Mondial (WJC), promitandu-i "iubirea si recunostinta vesnica a poporului evreu."

Dupa caderea nazismului, Beitz a fost numit in 1953 mandatar general al Krupp, simbol prin excelenta al producatorului de tunuri germane in timpul celor doua razboaie mondiale. El a ramas in activitate pana in 1989, cand a devenit presedinte de onoare al Consiliului de supraveghere al Krupp, apoi ThyssenKrupp, post pe care l-a ocupat pana la moartea sa.

Punand in fruntea companiei un "drept", compania din Essen a incercat sa isi creeze o imagine respectabila, dupa ce in timpul celor doua razboaie de la inceputul secolului al XX-lea a incheiat un pact cu criminalii celui de-al treilea Reich, scrie AFP.

Krupp a fuzionat in 1999 cu Thyssen, un alt gigant al otelului din Ruhr si el furnizor de arme regimului nazist.

Seful Federatiei germane de Industrie (BDI), Ulrich Grillo, a adus un omagiu lui Berthold Beitz ca "una dintre cele mai mari personalitati ale povestii de succes a industriei Germaniei de dupa al Doilea Razboi Mondial".

Si presedintele Sindicatului Metalurgistilor germani - IG Metall -, Berthold Huber, a adus un omagiu "personalitatii remarcabile" a lui Berthold Beitz, subliniind "simtul responsabilitatii, curajul si determinarea" acestuia.