Autoritatea federala americana in domeniul energiei, FERC, acuza banca JPMorgan Chase de manipulare a preturilor la energie, potrivit unui document publicat luni si citat de AFP.

Potrivit unei surse apropiate negocierilor, publicarea acestui document este doar "o formalitate" si un acord amiabil ar urma sa fie anuntat in urmatoarele zile pentru a pune capat anchetei FERC.

Acesta ar urma sa includa varsarea unei sume de circa 400 milioane de dolari de catre cea mai mare baca americana in termeni de active, mult sub valoarea de un miliard de dolari evocata in urma cu cate va zile de Wall Street Journal.

FERC a concluzionat, in urma anchetei, ca "JPMorgan Ventures Energy Corporation (JPMVEC) a incalcat reglementarile Comisiei care interzic manipularea preturilor pe piata de electricitate" folosind modele de licitatie destinate majorarii preturilor, potrivit unui document preliminar care rezuma concluziile anchetei agentiei federale.

Anchetatorii acuza traderii JPMorgan Chase ca, in perioada septembrie 2010 - iunie 2011, au efectuat in cinci randuri licitatii care vizau "obtinerea de o maniera in afara regulamentelor a unor plati de preturi superioare celor ale pietei" din partea distribuitorului californian de electricitate CAISO.

De asemenea, intre octombrie 2010 si mai 2011, au efectuate trei licitatii de acelasi tip pentru a obtine plati superioare din partea operatorului din Midwest, MISO.

JPMorgan a refuzat sa comenteze informatiile.