Israelienii si palestinienii au reluat luni seara, la Washington, negocieri de pace directe, blocate de trei ani, sub egida Statelor Unite.

Ministrul israelian al Justitiei Tzipi Livni era asezata alaturi de negociatorul-sef palestinian Saeb Erakat, la o masa de noua persoane, in salonul de protocol al Departamentului de Stat, la o cina cu ocazia intreruperii postului de Ramadan, iftar, oferita de secretarul de Stat John Kerry, potrivit mediafax.

Primindu-si oaspetii, toti zambind, seful diplomatiei americane a salutat un moment "foarte, foarte special".

Kerry si emisarii-sefi palestinian si israelian erau insotiti de unii dintre colaboratorii lor, inclusiv noul emisar special american pentru aceste negocieri, ambasadorul Martin Indyk.

Secretarul de stat, care este artizanul acestei reluari a contactelor directe intre israelieni si palestinieni, i-a indemnat luni sa ajunga la un "compromis rezonabil".

Dupa mai bine de sase decenii de conflict si multiple esecuri ale relansarii procesului de pace, Departamentul de Stat a anuntar ca aceste negocieri ar putea sa dureze "cel putin noua luni".

Presedintele Barack Obama a salutat un moment "promitator", avertizand ambele tabere ca este necesar sa faca "optiuni dificile".

Ultimele negocieri de pace directe israeliano-palestiniene au esuat in septembrie 2010, dupa trei saptamani, din cauza continuarii colonizarii israeliene in Ierusalimul de Est si Cisiordania.