Aproximativ zece calugari disidenti de pe Muntele Athos au aruncat cu cocktailuri Molotov intr-o delegatie a justitiei care venise sa le prezinte un ordin de expulzare, scrie AFP.

Potrivit unei surse din politia locala, acesti calugari din manastirea shismatica Esphigmenou, baricadati intr-o dependinta a comunitatii lor, la Karyes, au aruncat cu dispozitive incendiare in reprezentantii justitiei care se prezentasera in cursul diminetii pentru evacuare.

Calugarii afirma insa ca au avut de-a face cu un asalt al vizitatorilor care au incercat sa darame poarta manastirii cu un mini-buldozer.

"Nu am aruncat cu cocktailuri Molotov, mai degraba cu tot ce ne venea la indemana. Nu ati fi reactionat la fel daca cineva incerca sa va dea afara din casa dvs, iar politia, prezenta, nu reactiona?", a declarat purtatorul de cuvant al calugarilor schismatici din Esphigmenou, Iraklis Moraitis, pentru AFP.

"Este fara indoiala pentru prima oara cand se folosesc dispozitive incendiare pe Muntele Athos, este o afacere care tine acum de justitie", a reactionat guvernatorul Muntelui Athos, republica monastica semiautonoma din nord-estul Greciei, Aristos Karmiroglou.

Aceste incidente se inscriu in conflictul care opune de mai multi ani conducerea Muntelui Athos si calugarii din Esphigmenou, rebeli fata de ierarhie prin traditionalism si anti-papism. Mai multe ciocniri au avut loc de-a lungul timpului, in cursul carora cativa calugari au fost raniti.

Baricadati in manastirea lor, deasupra careia flutura un drapel negru pe care scrie "Ortodoxia sau moartea", disidentilor li se cere sa lase locul unei noi comunitati monastice la Esphigmenou, creata in urma cu mai multi ani de liderii Muntelui Sacru.

Condusa de arhimandritul Methodios, manastirea Esphigmenou a intrat in disidenta in urma cu 40 de ani, in timpul primei deschideri a patriarhatului inspre Biserica Catolica, un sacrilegiu pentru membrii sai.