O slujba mare de inmormantare mare urmeaza sa aiba loc in orasul spaniol Santiago de Compostela, dupa accidentul de tren de miercurea trecuta care a luat 79 de vieti. Sunt asteptati sa participe inlusiv prim-ministrul Mariano Rajoy si membri ai familiei regale spaniole, transmite BBC.

Spaniolii isi plang victimele tragediei din Santiago de CompostelaFoto: Agerpres

Mecanicul trenului a fost pus sub acuzare duminica pentru "79 de fapte de omucidere prin imprudenta" si lasat in libertate sub control judiciar, a anuntat tribunalul regional din Galicia.

Francisco Jose Garzon a fost audiat timp de doua ore duminica seara, cu usile inchise, si apoi lasat in libertate dupa ce judecatorul a considerat ca nu exista niciun "risc de fuga sau distrugere de probe".

El trebuie sa se prezinte in fiecare saptamana la tribunal, nu va putea parasi teritoriul spaniol timp de sase luni fara autorizatie judiciara si licenta sa de mecanic de locomotiva a fost suspendata.

Francisco Jose Garzon este suspectat ca a condus trenul mult prea repede, cu 190-200 km/h, intr-o curba unde limita era de doar 80 km/h.

Intre timp, 70 dintre raniti sunt inca in spital, 22 in stare grava, spun medicii.

Conductorul trenului: Vreau sa mor!

Duminica, un martor ocular la dezastru a declarat pentru BBC ca a auzit soferul admitand la cateva minute dupa accident ca a condus prea repede.

Evaristo Iglesias, un localnic din Santiago de Compostela, a povestit ca l-a auzit pe mecanic spunand ca a incercat sa incetineasca, dar "era prea tarziu".

Iglesias a declarat ca l-a auzit pe Francisco Garzon, socat si uluit, "repetand ca vrea sa moara", mai degraba decat sa vada scenele de cosmar dupa deraierea trenului pe care l-a condus.