Papa Francisc a plecat duminica de la Rio de Janeiro cu "inima plina de amintiri fericite", dupa ce a celebrat la Rio inaintea unui val uman de trei milioane de credinciosi adunati pe plaja Copacabana, slujba de incheiere a celei de-a 28-a editii a Zilelor Mondiale a Tineretului (ZMT). Avionul companiei Alitalia la bordul caruia a urcat Papa si delegatia sa a decolat la ora locala 19:35 (22:35 GMT), in directia Roma.

"Plec cu inima plina de amintiri fericite (...) In acest moment am inceput sa simt nostalgia pentru Brazilia, pentru acest popor atat de mare cu o inima atat de larga, pentru acest popor atat de prietenos", a spus Suveranul Pontif argentinian pe Aeroportul International Tom Jobim, dupa prima calatorie in afara tarii de la inceputul pontificatului sau.

La sfarsitul slujbei in aer liber in fata oceanului, Papa a anuntat ca urmatoarea editie va avea loc in 2016 la Cracovia, in Polonia, in orasul natal al fostului Papa si Ioan Paul al II-lea, care va fi proclamat sfant la sfarsitul anului.

Peste trei milioane de persoane au asistat la slujba de inchidere a Zilelor Mondiale ale Tineretului pe plaja Copacabana. Plaja a fost plina ochi de oamenii. Doua milioane de pelerini de si-au petrecut noaptea sub stele pentru o seara de rugaciune, transformand plaja Copacabana intr-un camping demn de Cartea Recordurilor, scrie presa internationala. Multimea a fost atat de densa incat mii de pelerini au dormit pe trotuar si pe drumul de promenada de-a lungul oceanului, asezat unul langa altul in saci de dormit si inveliti in paturi.

Primul pontif de origine sud-americana i-a cucerit pe toti de-a lungul saptamanii in care s-au desfasurat Zilele Mondiale ale Tineretului prin caldura, simplitate si sinceritate. Acest neobosit Papa, in varsta de 76 de ani, a avut o energie debordanta, intalnindu-se cu foarte multi tineri, dar, si cu locuitorii unui cartier sarac, fosti dependenti de droguri si fosti detinuti.

In ultima sa intalnire cu tinerii pelerini catolici sositi in Brazilia din 170 de tari, Papa Francisc a fost aclamat cu un entuziasm fara margini, ca un Dumnezeu al fotbalului sau un star rock, scrie presa internationala.