Papa Francisc a purtat, sambata, o podoapa din pene pe care un indian de etnie Pataxo i-a oferit-o si a pozat zambind pentru fotografi, pe scena Operei din Rio. Scena a avut loc in timp ce Papa tocmai rostise un discurs in fata clasei conducatoare a Braziliei si a reprezentantilor societatii civile. Suveranul Pontif a salutat un grup de indieni Pataxo, originari din Coroa Vermelha, in apropiere de Porto Seguro (nord-est), satul in care a fost celebrata prima mesa catolica din Brazilia, la 26 aprilie 1500. Ubirai Pataxo, care avea narile strapunse de o mica bucata de lemn si purta vesminte traditionale, si-a scos podoaba de pene si i-a inmanat-o Papei, care si-a asezat-o imediat pe cap, potrivit Mediafax.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

Primul papa sud-american din istorie a adunat sambata seara in jur de 3 milioane de credinciosi pe celebra plaja Copacabana. "Este o noapte istorica", le-a spus el celor prezenti.

De nationalitate argentiniana, Francisc este primul papa sud-american din istorie, dar si primul din Ordinul Iezuitilor, care a jucat un rol central in evanghelizarea indienilor din Lumea Noua.

"Aceasta podoaba din pene este o amuleta care face legatura intre spirit si pamant. Nu exista o persoana mai buna pentru a primi aceasta podoaba decat Papa", a declarat indigenul presei, la iesirea de la Opera. "Ma simt foarte onorat. Noi suntem catolici si Papa este un lider spirituale al tuturor popoarelor", a adaugat Ubirai Pataxo.

Pentru a intra in Opera, indienii au fost nevoiti sa imbrace tricouri cu Zilele Mondiale ale Tineretului peste podoabele lor traditionale de perle si pene. "Este un pic jenant. Noi suntem obisnuiti sa stam cu pieptul gol si cu picioarele goale", a declarat Suturiana Pataxo, citat de site-ul G1.

In momentul in care au urcat pe scena pentru a se intalni cu Papa, indienii Pataxo s-au dezbracat de tricouri.

In anul 2000, in cadrul unor ceremonii organizate cu ocazia a 500 de ani de la evanghelizarea Braziliei, Biserica braziliana a cerut oficial "iertare" pentru abuzurile comise impotriva indienilor si populatiei de culoare in timpul colonizarii.

Populatia indigena reprezinta in prezent mai putin de 1 la suta din cei 194 de milioane de locuitori ai Braziliei si ocupa 12 la suta din teritoriul tarii, in principal in Amazonia.