Peste 1.000 de detinuti, dintre care majoritatea de drept comun, au evadat sambata dintr-o inchisoare din Benghazi, capitala estului libian, pe fondul tensiunilor si protestelor care au urmat unei serii de asasinate ce a generat furia populatiei. "Este o revolta in interiorul inchisorii Al Kuifiya, precum si un atac din exterior. Peste 1.000 de detinuti au putut sa evadeze", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul serviciilor de securitate, sub acoperirea anonimatului, potrivit Mediafax.

Potrivit lui, majoritatea evadatilor erau detinuti de drept comun. "Dar unii erau detinuti pentru activitati legate de fostul regim al lui Muammar Kadhafi", a adaugat el, fara alte precizari.

Premierul Ali Zeidan a confirmat evadarea. Potrivit lui, "locuitori din vecinatate au lansat un atac, deoarece nu mai vor aceasta inchisoare in apropierea locuintelor lor".

Dimineata devreme, mii de manifestanti si-au exprimat nemultumirea fata de partidele politice si Fratii Musulmani in special, acuzati ca sunt responsabili de instabilitatea din Libia, la o zi dupa o serie de asasinate care au vizat in special un militant antiislamist.

Aceste manifestatii au fost marcate de acte de vandalism impotriva sediilor principalelor doua partide: Partidul pentru Justitie si Constructie (PJC), aripa politica a Fratilor Musulmani libieni, si rivalul sau, Alianta Fortelor Nationale (AFN, liberala).

Astfel, sediile PJC de la Tripoli si Benghazi au fost devastate de zeci de manifestanti, la fel ca sediul AFN din capitala.

In noaptea de vienri spre sambata, cateva sute de persoane au parcurs strazile din Benghazi pentru a denunta asasinarea, vineri, a unui avocat si militant politic antiislamist Abdessalem al-Mesmari, precum si a doi ofiteri ai armatei.

Zeidan a declarat sambata ca frontiera cu Egiptul a fost inchisa pentru calatori pentru a impiedica responsabilii de acest asasinat sa paraseasca teritoriul, fara a preciza daca aceasta decizie este motivata si de evadarea detinutilor.

El a anuntat, in plus, ca o remaniere ministeriala va avea loc in curand, pentru a reduce numarul ministrilor "in vederea unei eficiente sporite".

Manifestantii acuza islamistii ca se afla in spatele asasinarii lui Mesmari si de atacurile care au vizat de atunci revolta a zeci de ofiteri, in special la Benghazi.

Protestatarii apreciaza ca rivalitatile politice impiedica stabilitatea tarii, unde prolifereaza armele. PJC si AFN sunt acuzate ca manipuleaza militiile inarmate care le servesc intereselor lor, impiedicand formarea unei armate si a unei politii profesionale.

"Vrem dizolvarea tuturor partidelor. Ele sunt cauza tuturor problemelor noastre. Trebuie sa adoptam o Constitutie apoi o lege care sa organizeze viata politica inainte de a permite partidelor sa functioneze", afirma Ahmed Trabelsi, un manifestant din Tripoli.

Contrar altor tari ale Primaverii Arabe, Tunisia si Egipt, islamistii nu au castigat primele alegeri libere din Libia.

Invingator in alegerile legislative din iulie 2012, AFN al lui Mahmoud Jibril, o coalitie de mici partide liberale conduse de arhitectii revoltei din 2011 impotriva colonelului Kadhafi, detine 39 de mandate din cele 80 rezervate partidelor politice in Congresul General National (CGN), cea mai inalta autoritate politica si legislativa a tarii. PJC este a doua formatiune politica din Congres, cu 17 mandate. Celelalte 120 de locuri sunt detinute de candidati independenti cu afilieri si convingeri diverse.

Avocatul Abdessalem al-Mesmari era unul dintre primii militanti care au participat la manifestatiile impotriva regimului Kadhafi in februarie 2011.

Dupa revolutie, el era cunoscut in special pentru opozitia sa fata de Fratii Musulmani si militiile islamiste care actioneaza, potrivit lui, in vederea preluarii puterii in pofida respingerii acestui lucru de catre populatie.

De la inlaturarea regimului Kadhafi, estul libian este teatrul unei multiplicari a violentelor, intre care atacuri impotriva judecatorilor, militarilor si politistilor care au servit in timpul fostului regim.