Guvernul socialist din Bulgaria a inclus in programul sau o posibila reluare a proiectului de constructie a centralei de energie nucleara din orasul dunarean Belene, cu ajutor financiar rusesc, anuntaNovinite.

Informatiile au aparut in proiectul de program prezentat in fata reprezentantilor Consiliului National al Partidului Socialist Bulgar, ce a avut loc vineri.

Capitolul "Salvarea Energiei" cuprinde urmatorul text: "In cazul in care caracteristicile tehnice si economice ale proiectului "Belene" se confirma, impreuna cu previziunile pentru o viitoare utilizare a energiei electrice in Bulgaria si in regiune, proiectul va fi reluat cu o structura financiara clara".

Textul include si prevederi pentru reluarea negocierilor cu rusii de la Rosatom, pentru aplanarea problemelor legate de proiect.

Bulgaria a renuntat anul trecut la proiectul acestei centrale de 2.000 MW, pe fondul unor discutii vechi legate de costuri. Centrala ar fi costat aproape 10 miliarde de euro, potrivit Bulgariei. Partea ruseasca a evaluat acest cost la sase miliarde de euro.