Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a fost puternic criticat de spanioli dupa ce s-a observat ca mesajul de condoleante pentru victimele accidentului feroviar de joi seara, din Santiago de Compostela, contine un paragraf copiat din mesajul transmis de guvern dupa cutremurul din China de luni, scrie The Guardian.

Dupa ce a transmis condoleante familiilor victimelor, premierul Rajoy si-a exprimat regretul "pentru pierderea de vieti omenesti si pentru pagubele materiale" provocate de cutremurul care a lovit luni orasul chinez de Gansu.

Gafa este si mai regretabila in conditiile in care Mariano Rajoy s-a aflat vineri in Galicia, regiunea din nord-vestul tarii in care a avut loc accidentul, si este nascut in Santiago de Compostela, cel mai apropiat oras la locul dezastrului, scrie The Guardian.

Desi greseala a fost probabil facuta de catre un functionar din biroul prim-ministrului, este o noua lovitura pentru un lider deja sub presiune severa. Miercurea viitoare, premierul spaniol urmeaza sa se prezinte in fata Parlamentului pentru a raspunde unor intrebari despre presupusa sa implicare in finantarea ilegala a formatiunii sale politice, Partidul Popular Conservator (PP).

Rajoy a anuntat joi trei zile de doliu national pentru victimele tragediei, a caror numar a crescut la 78, fiind cel mai grav accident feroviar din Spania din ultimii 69 de ani.

77 de persoane au murit ca urmare a unei coliziuni feroviare intre Sevilla si Cadiz in 1972, dar cel mai mare numar de victime este considerat a fi provocat de un accident feroviar din 1944. Potrivit estimarilor, intre 500 si 800 de persoane au murit in tragedia petrecuta la Torre del Bierzo, in zona central-nordica a Spaniei. Dimensiunile tragediei, petrecute in primii ani ai dictaturii Generalului Francisco Franco, au fost mascate de cenzori. Compania ferata spaniola a anuntat la acea vreme 78 de morti.