Presa spaniola mentioneaza joi ca viteza excesiva este printre principalele cauze ale accidentului de tren care a ucis cel putin 77 de persoanemiercuri seara, la Santiago de Compostela, in nord-vestul tarii.

Tren deraiat in SpaniaFoto: Captura YouTube

"Un mare exces de viteza in apropierea de un viraj, o posibila cauza a accidentului", scrie cotidianul El Pais. Citand surse apropiate anchetei, publicatia afirma ca trenul circula in momentul accidentului, cu 180 km/h pe un tronson unde limita este de 80 km/ora.

"Aceasta este o curba foarte complicata, foarte stransa. De aceea in locul unde trenul deraiat, este interzisa circulatia cu mai mult de la 80 km/ora", adauga El Pais. Accidentul a avut loc pe o portiune de cale ferata de mare viteza intr-o curba la aproximativ patru kilometri de gara Santiago de Compostela, orasul fiind unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din lume.

Un purtator de cuvant al Cailor ferate spaniole a spus "ca ancheta este in curs de desfasurare. "Trebuie sa asteptam" pentru a intelege cauzele accidentului, "vom sti viteza cu care mergea garnitura cand se analizeaza cutiile negre ale trenului", a adaugat el.

"Mare viteza mortala", titreaza El Mundo, potrivit caruia trenul avea in momentrul accidentului 220 km/ora pe o portiune cu restrictie.

"Excesul de viteza este una dintre ipotezele cele mai vehiculate pentru a explica accidentul", scrie ziarul.

"Una dintre primele ipotezele este excesul de viteza, ca o cauza a accidentului", comenteaza La Voz de Galicia, cel mai mare ziar regional.

Trenul mergea de la Madrid spre orasul El Ferrol, pe coasta Atlanticului si rula pe o sectiune de cale ferata de mare viteza, data in folosinta in decembrie 2011, care leaga orasul Ourense de Santiago si La Coruna.

Transporta 218 de pasageri si patru angajati ai Cailor ferate spaniole. Cel putin 60 de persoane au fost ucise, potrivit unui bilant provizoriu al autoritatilor provinciei Galicia. Guvernul regional a raportat 141 raniti.

Spania, cu o retea de 3100 km, este a doua tara din lume dupa China, la importanta retelei sale de trenuri de mare vitreza ( AVE -Alta Velocidad Espanola).

Autoritatile incearca sa afle daca in tren erau si romani

Ambasada Romaniei la Madrid si Consulatul General de la Bilbao se afla in legatura cu autoritatile locale in incercarea de a afla daca printre victimele accidentului feroviar produs in Spania se afla si cetateni romani. La nivelul ambasadei a fost constituita o celula de criza.

Autoritatile spaniole nu au anuntat inca nationalitatea victimelor pentru ca procesul de indentificare a lor inca mai dureaza.

Premierul Victor Ponta i-a trimis, joi dimineata, o scrisoare de condoleante omologului sau spaniol, Mariano Rajoy, pentru victimele tragicului accident feroviar de la Santiago de Compostella, informeaza Biroul de presa al Executivului.