UPDATE 4: Cel putin 69 de persoane si-au pierdut viata si peste 140 au fost ranite, miercuri seara, in urma deraierii unui tren de pasageri la Santiago de Compostela, in nord-vestul Spaniei, o tragedie a carei cauza ar fi viteza excesiva, potrivit presei locale, transmite AFP.

Tren deraiat in SpaniaFoto: Captura YouTube

Accidentul, una dintre cele mai grave tragedii feroviare din istoria Spaniei, s-a produs la ora locala 20.42 (21.42, ora Romaniei), pe un tronson de cale ferata de mare viteza, intr-un viraj din localitatea Angrois, la circa patru kilometri de gara din orasul Santiago de Compostela, cunoscut loc de pelerinaj.

Mai multe vagoane au sarit de pe sine, cazand unele peste altele.

Potrivit El Pais, trenul avea 180 km/h in viraj.

UPDATE 3: Autoritatile spaniole anunta un nou bilant al tragediei: cel putin 60 de morti si aproximativ 130 de raniti.

Din cele 222 de persoane aflate in tren, 60 au murit, a anuntat in cursul noptii un purtator de cuvant al Prefecturii din Galicia, precizand ca acestea "sunt inca date provizorii".

"111 raniti au fost identificati, in timp ce alti 15 sau 20 nu au putut fi", a adaugat purtatorul de cuvant.

UPDATE 2: Cel putin 35 de persoane si-au pierdut viata si 200 au fost ranite, potrivit presedintelui regiunii Galicia, Alberto Nunez Feijoo.

"Sunt cel putin 35 de morti", a declarat Alberto Nunez Feijoo pentru postul de radio Cadena Ser, adaugand totodata ca sunt cel putin 200 de raniti. El a vorbit despre o "scena infernala".

UPDATE 1: Intre 15 si 20 de persoane si-au pierdut viata, miercuri, in urma deraierii unui tren de pasageri la Santiago de Compostela, in nord-vestul Spaniei, anunta ziarele spaniole El Pais si El Mundo.

"Sunt mai multi morti si mai multi raniti", a declarat un purtator de cuvant al companiei feroviare Renfe, fara a putea confirma diferitele bilanturi avansate de presa.

Potrivit El Pais, accidentul feroviar s-a soldat cu cel putin 15 morti, in timp ce El Mundo scrie de cel putin 20 de victime.

"Sunt numerosi morti", a declarat la randul sau purtatorul de cuvant al guvernului regional din Galicia, in timp ce presa a vorbit si despre un numar de 50 de raniti.

Primele imagini difuzate de televiziuni aratau patru vagoane rasturnate pe calea ferata, dintre care cel putin unul complet distrus, si fum ce iesea din garnitura.

Accidentul s-a produs la cativa kilometri de gara din Santiago de Compostela, trenul asigurand legatura intre capitala Madrid si orasul El Ferrol din Galicia.

Trenul a deraiat in jurul orei locale 21.00 (22.00, ora Romaniei) "dintr-un motiv inca nestabilit", a adaugat purtatorul de cuvant al companiei Renfe.

Potrivit Renfe, trenul transporta 238 de pasageri.

Accidentul s-a produs chiar in ajunul zilei comunitatii autonome spaniole Galicia, in care se sarbatoreste Sfantul Iacob, patronul galicienilor. Autoritatile locale au anulat toate festivitatile programate pentru aceasta sarbatoare.

Aceasta catastrofa feroviara este una dintre cele mai grave produse in Spania. In 1944, o coliziune intre un tren care se deplasa tot de la Madrid spre Galicia si o locomotiva s-a soldat cu sute de morti. In 1972, 77 de persoane si-au pierdut viata in deraierea unui tren ce mergea de la Cadiz la Sevilla, in Andaluzia.