Papa Francisc le-a cerut miercuri tinerilor, la Aparecida, in Brazilia, sa se fereasca de "idolii efemeri" precum banii si puterea, in cadrul primei mari slujbe a pontificatului sau in afara Romei, scrie AFP.

"In zilele noastre, toti, un pic, si tinerii nostri, de asemenea, se simt sedusi de multi idoli care se substituie lui Dumnezeu si par sa dea speranta: banii, succesul, placerea. O senzatie de singuratate si de vid umple adeseori inimile multora si ii indeamna sa caute compensatii, acesti idoli efemeri", a spus el.

Bisericile evanghelice neo-penticostale, in plin avant in America Latina, unde concureaza Biserica Catolica, anunta adeseori ca Iisus aduce succesul si banii.

Intr-un mesaj adresat in primul rand tinerilor catolici de pe continent, papa argentinian a multumit Fecioarei din Aparecida, patroana Braziliei.

"Cate dificultati in viata fiecaruia, in comunitatile noastre. Dar oricat de dificil de depasit ar putea parea aceste dificultati, Dumnezeu nu ne va lasa niciodata", a spus Sfantul Parinte, in biserica in care erau adunate 15.000 de persoane.

Papa Francisc, care i-a succedat in martie lui Benedict al XVI-lea in fruntea unei Biserici in criza, minata de scandaluri de pedofilie si financiare, efectueaza in Brazilia prima calatorie in strainatate din pontificatul sau, cu ocazia celei de-a 28-a editii a Zilelor Mondiale ale Tineretii, la Rio de Janeiro.

"Dragi frati si surori, sa fim luminile sperantei. Sa avem o privire pozitiva asupra realitatii", le-a cerut el catolicilor, adaugand: "Crestinul nu poate fi pesimist. Nu are fata unei persoane care pare in permanenta in doliu".

In acest mesaj centrat pe criza individului si a familiei, papa nu a facut aluzie la gravele probleme socio-economice si politice din Brazilia si nu a vorbit despre saracie.

Pe pavelele sanctuarului unde peste 200.000 de credinciosi urmareau slujba pe ecrane imense, tacerea era totala iar barbati si femei de toate varstele purtau in procesiune drapele din toate tarile tinerilor care participa la Zilele Tineretii.