Este mult mai dificil sa te lasi de tigarile mentolate decat de cele clasice, afirma marti un studiu al autoritatilor americane, care deschide o consultare publica despre o eventuala interdictie a acestora, scrie AFP.

Tigarile mentolate nu par sa creasca riscurile bolilor legate de fumat dar prezinta "un risc de sanatate publica mai mare decat tigarile nementolate", spune Agentia americana a medicamentelor si alimentatiei (FDA).

Agentia "incearca sa afle mai mult pentru a putea lua o decizie" in privinta acestor tigari, se arata intr-un comunicat care anunta o consultare publica de doua luni inainte de adoptarea unor "reglementari".

Studiul FDA arata ca noii fumatori prefera adeseori tigarile mentolate si ca fumatorii de mentolate sunt mai susceptibili decat ceilalti sa aprinda prima lor tigara in primele cinci minute de la trezirea din somn.

Acest fapt sugereaza o "dependenta crescuta", se precizeaza in comunicat.

Potrivit FDA, fumatorii de mentolate au mai multe dificultati sa se lase de fumat si par mai dependenti.

Tigarile mentolate reprezinta un sfert din totalul vanzarilor in Statele Unite si sunt foarte populare in randul tinerilor si al populatiei de culoare, mentioneaza FDA.

Asociatia Campaign for Tobacco-Free Kids considera ca tigarile mentolate "ar trebui interzise in Statele Unite".

Comitetul stiintific asupra fumatului al FDA estimase deja in martie 2011 ca retragerea tigarilor mentolate ar fi benefica pentru sanatatea publica.

Fumatul ucide peste 400.000 de persoane in fiecare an in Statele Unite.