Guvernul francez va sesiza justitia pentru "apologia crimelor impotriva umanitatii", dupa ce un viceprimar a afirmat despre tigani ca "Hitler nu a putut omori destui", scrie AFP.

Afirmatiile lui Gilles Bourdouleix sunt "inadmisibile", a afirmat marti ministrul de Interne, Manuel Valls, care a apreciat ca acesta ar trebuit sa fie "sanctionat foarte dur de justitie".

La cererea sa, justitia va fi sesizata pentru "apologia crimelor impotriva umanitatii".

Gilles Bourdouleix, viceprimar UDI (centru dreapta) in Cholet, o localitate in vestul Frantei unde nomazii s-au instalat ilegal duminica pe un teren proprietate privata, a provocat reactii dure dupa ce Le Courrier de l'Ouest a publicat declaratiile sale legate de nomazi (gens du voyage, in Franta).

Pe site-ul acestui cotidian, viceprimarul este auzit strigand, intr-o atmosfera de vacarm - "legea se aplica". Apoi, cu o voce mai inceata, dupa ce nomazii au folosit salutul nazist la adresa sa, a adaugat: "Hitler nu a putut omori destui". Cotidianul precizeaza ca in acel moment Bourdouleix era "excedat de saluturi naziste" si de "acuzatii de rasism". Luni dupa-amiaza, tiganii au parasit locul. Afirmatiile viceprimarului au antrenat numeroase reactii de indignare.

Secretarul general al UDI, Jean-Christophe Lagarde, a anuntat ca s-a luat decizia excluderii viceprimarului din partid.

Intrebat de AFP dupa difuzarea inregistrarii, viceprimarul a negat relatarea cotidianului si a denuntat "afirmatii manipulate". El spune ca ar fi spus: "Daca ar fi fost Hitler, i-ar fi omorat pe toti aici".

Legea obliga localitatile cu peste 5.000 de locuitori sa amenajeze terenuri pentru cei circa 400.000 de nomazi din Franta si care sunt in proportie de 95% francezi. Legea este insa prost aplicata.

Cu cateva luni inainte de alegerile municipale din martie 2014, unde este asteptata un avans al extremei dreapta, aceasta chestiune este sensibila in mai multe localitati.

Duminica, primarul din Nisa (sud-est) Christian Estrosi (UMP, dreapta), in concurenta acerba cu extrema dreapta din orasul sau pentru alegerile municipale din 2014, i-a calificat drept "delicventi" pe nomazi si a promis ca-i va "reprima", prezentandu-se drept un model de urmat in acest sens.