Bulgaria a primit recent noi date cu privire la actele de identitate folosite de autorii atentatului anti-israelian din 18 iulie 2012, informatii care confirma legaturile cu partidul siit libanez Hezbollah, a anuntat luni ministrul bulgar al afacerilor externe Kristian Vighenin, citat de postul national de radio de la Sofia, transmite Agerpres.

Oficialul bulgar a participat la sedinta Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE in cadrul careia ministrii de externe din statele membre au convenit sa inscrie aripa armata a miscarii libaneze Hezbollah pe lista organizatiilor teroriste.

Vighenin a spus ca datele suplimentare din SUA au fost comunicate partenerilor europeni la sfarsitul lunii iunie. La sfarsitul saptamanii trecute, au fost primite si doua rapoarte din Canada si Liban care urmeaza sa fie analizate inainte sa fie prezentate la nivel european, a dezvaluit ministrul bulgar. El a mentionat ca atentatul de la Burgas a fost luat in considerare in ce priveste decizia de luni a ministrilor. Intrebat daca aceasta decizie nu creste pericolul de terorism pentru Bulgaria, Vighenin a afirmat ca astazi tara este mai pregatita sa previna o asemenea amenintare. In plus, restrictionarea unei astfel de organizatii duce la cresterea securitatii, a adaugat el.

Intr-un comunicat de presa remis Agerpres, Vighenin afirma ca UE isi va mentine angajamentul ferm cu privire la stabilitatea Libanului. Decizia de luni nu va avea impact asupra dialogului cu toate partidele politice din Liban, nu va afecta transferurile financiare legale si nici ajutorul european pentru aceasta tara, subliniaza Ministerul bulgar al Afacerilor Externe.

In acelasi timp, presedintele bulgar Rosen Plevneliev a salutat decizia ministrilor de externe europeni. In opinia lui, nimeni nu poate subestima angajamentul Uniunii Europene de a garanta securitatea cetatenilor si celor care se afla pe teritoriul sau. Europa a demonstrat ca nu-i va ierta pe cei care au luat vieti si au agresat oameni nevinovati pe teritoriul ei, a spus Plevneliev, facand referire la atentatul de la Burgas, soldat cu sase victime, dintre care cinci turisti israelieni si soferul lor bulgar.