Cel putin 500 de prizonieri au evadat din Abu Ghraib si dintr-o alta inchisoare irakiana, in urma unei nopti de lupte in care au murit peste 40 de oameni, int-un context de crestere continua a violentelor din Irak, scrie AFP.

Aproape 500 de prizonieri "teroristi" au evadat din inchisoarea Abu Ghraib, cu o reputatie sinistra in urma abuzurilor comise de americani impotriva detinutilor irakieni in 2004, a declarat pentru AFP Hakim al-Zamili, un membru al comisiei de Securitate si Aparare a Parlamentului.

Chouan Taha, un deputat kurd din aceeasi comisie a apreciat numarul prizonierilor evadati din inchisorile Abu Ghraib si Taji (la nord de Bagdad) ca fiind cuprind intre "500 si 1.000". Luptele au durat aproape zece ore si s-au soldat cu 41 de morti, potrivit surselor medicale si din serviciile de securitate.

Gruparile armate si-au intetit atacurile si aproape 600 de persoane au fost ucise de la inceputul lui iulie, potrivit unui bilant realizat de agentia internationala de stiri, cifra care ar putea ajunge la un nou record lunar, neatins din 2008.

Irakul se confrunta de la inceputul anului cu o relansare a violentelor, iar guvernul pare incapabil sa stapaneasca aceasta miscare. In ultimele trei zile, peste 140 de oameni au fost ucisi.

Observatorii apreciaza ca insurgentii incearca sa castige capital pe seama nemultumirii crescande a minoritatii sunite, la putere sub Saddam Husein, si care este discriminata de guvernul de majoritate siita.