Situatia ramane tensionata in Trappes, in vestul Parisului, localitate vizata de vineri de violente, declansate de incercarea politiei de a controla identitatea unei femei care purta un val islamic integral (niqab), interzis in Franta din 2011, scrie AFP. Sotul sau, un francez de 21 de ani convertit la islam, s-a opus.

Politistii francezi se aflau in stare de alerta maxima. La inceputul serii de duminica, cateva zeci de persoane s-au grupat in apropiere de comisariatului acestui oras muncitoresc cu 30.000 de locuitori si au aruncat o petarda in directia fortelor de ordine.

Politistii CRS (unitatea specializata in interventii anti-revolta) s-au masat si a respins grupul cu ajutorul unei grenade lacrimogene.

"Atmosfera este tensionata, colegii sunt in stare de alerta maxima", a declarat Maryline Bereaud, secretar de departament in sindicatul politistilor Alliance. "Ne temem de reactii in localitatile invecinate", a adaugat ea.

Dar, cu exceptia catorva petarde, niciun incident notabil nu se inregistrase in departament la ora 00,30.

Vineri seara, circa 400 de persoane au aruncat cu pietre, au incendiat pubele si au distrus statiile de transport in comun in regiune. Politia a replicat cu grenade si gaze lacrimogene.

Un adolescent a fost grav ranit la ochi in cadrul confruntarilor iar patru politisti au fost raniti usor. Sase tineri au fost arestati atunci.

Patru dintre ei, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, vor fi judecati de tribunalul corectional din Versailles pentru "violente", "insulta" si "aruncare de proiectile impotriva fortelor de ordine". Un alt tanar a fost eliberat in lipsa probelor si al saselea este eliberat sub control judiciar, urmand a fi trimis in judecata in septembrie.

Incidente s-au inregistrat si in noaptea de sambata spre duminica: circa 20 de masini, printre care si ale politistilor, au fost incendiate.

La originea violentelor se afla incercarea politistilor de a controla identitatea unei femei care purta un val islamic integral pe domeniul public. Sotul sau s-a opus.

Acest barbat, eliberat sub control judiciar sambata, va fi judecat in septembrie. El este acuzat de agresarea unui politist, pe care ar fi incercat sa-l sugrume in timpul controlului sotiei sale.

Aceasta, o tanara de 20 de ani originara din Antile, a afirmat ca politistii au provocat incidentele.

"Este inacceptabil ca o persoana ce poarta val sa se sustraga unui control si, si mai rau, sa atace fortele de ordine", a comentat duminica ministrul de InterneManuel Valls.

Afirmand ca nu se indoieste nici macar un moment de atitudinea politistilor in timpul controlului, ministrul a lansat un nou apel la "calm", promitand ca intaririle vor ramane la fata locului atat cat va fi necesar.