La cinci luni de la intronizarea sa, Papa Francisc incepe prima sa vizita in strainatate pe continentul sau de origine, America Latina, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT), un eveniment bianual care are loc in aceasta perioada in Brazilia.

Papa argentinian va avea un program foarte incarcat in saptamana in care va vizita tara catolica cea mai populata din lume, cu 120 de milioane de adepti, dar unde Biserica de la Roma se confrunta de la mai multi ani cu cresterea grupurilor evanghelice de protestanti si cu laicizarea societatii.

Confruntati cu dificultati economice, tinerii brazilieni si-au facut auzite nemultumirile si furia luna trecuta in timpul unor mari manifestatii pentru reforma, o miscare de masa care a zguduit puterea presedintelui Dilma Rousseff.

Simplitatea Papei Francisc, atentia sa pentru cei saraci si pragmatismul sau au trezit mari asteptari printre credinciosi brazilieni.

"Papa vine aici in misiune pastorala", a spus Cardinalul Raymundo Damasceno, arhiepiscop la sanctuarul Aparecida dedicat Fecioarei Maria, din apropiere de Sao Paulo unde Papa Francisc celebra miercuri o slujba. Aparecida este cel mai mare loc de pelerinaj catolic din Brazilia.

"Mesajul sau se va concentra asupra problemelor cu care ne confruntam cu totii referitoare la provocarile pe care le are in fata acum Biserica si societatea", a adaugat acesta.

La scurt timp dupa sosirea in Rio, luni dupa-amiaza, Papa se va intalni cu presedintele Dilma Rousseff la palatul Guanabara. Joi va vizita favela Manghuinos si se va intalni tineri pelerini pe plaja din Copacabana.

Sambata, Papa va celebra Liturghia in Catedrala San Sebastian Rio si Mesa de Ziua Mondiala a Tineretului va avea loc duminica in Campus Fide, la vest de Rio.