Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri ca, in urma cu 35 de ani, ar fi putut fi Trayvon Martin, adolescentul de culoare impuscat mortal in Florida de un agent de paza care a fost achitat de justitie, transmite AFP.

"In urma cu 35 de ani, as fi putut fi Trayvon Martin", a declarat Barack Obama, salutand "demnitatea incredibila" a parintilor adolescentului ucis in 2012 de agentul de paza George Zimmerman care a fost achitat de instanta saptamana trecuta.

Cazul adolescentului a declansat ample dezbateri in Statele Unite privind discriminarea rasiala iar decizia tribunalului a fost urmata de un val de proteste.

Intr-o aparitie neaasteptata in sala de conferinte de presa de la Casa Alba, Obama, primul presedinte de culoare al Statelor Unite, a pledat pentru reducerea tensiunilor dintre afro-americani si politie, propunand o analiza a legilor locale privind legitima aparare, precum cele aplicate in cazul din Florida.

Recurgand la un ton foarte personal si momente de tacere, liderul american a precizat ca nu isi poate "imagina prin ce trec" parintii tanarului, insa ca decizia in procesul lui Zimmerman a fost justa iar verdictula fost dat de un juriu suveran.

"Odata ce juriul a vorbit, asa functioneaza sistemul nostru", a subliniat presedintele. Insa "atunci cand Trayvon Martin a fost impuscat, am spus ca ar fi putut fi fiul meu. Un alt mod de a spune acest lucru este ca, in urma cu 35 de ani, as fi putut fi Trayvon Martin", a adaugat Obama.

"Comunitatea afro-americana filtreaza aceste intrebari printr-un ansamblu de experiente si o istorie care nu dispare. exista putini barbati afro-americani care nu au trai experienta de a fi urmariti (de agenti de paza - n.red.) intr-un mare magazin unde isi faceau cumparaturile. acesta a fost si cazul meu", a afirmat Obama.

Potrivit liderului de la Casa Alba, "comunitatea afro-americana stie ca exista o istorie de diferente rasiale in modul de aplicare a legilor penale. Iar acest lucru are efecte asupra modului in care oamenii interpreteaza acest caz".

Obama si-a manifestat speranta ca din aceasta tragedie vor fi extrase niste lectii, adaugand ca este intelegator fata de demonstratiile si actiunile de priveghi care au avut loc, insa atat timp cat ele raman pasnice. Obama a adaugat ca violentele "ar dezonora ceea ce s-a intamplat cu Trayvon Martin si familia sa ".

Presedintele american a cerut, de asemenea, gasirea unor modalitati de a "reduce lipsa de increderea in sistem" a unor afro-americani.

"In aceeasi ordine de idei, cred ca ar fi util pentru noi sa analizam unele legi locale, sa vedem daca sunt elaborate in asa fel incat sa incurajeze altercatiile, ciocnirile si tragediile pe care le-am vazut in Florida", a notat Obama.