"Germania nu este un stat care isi spioneaza propriii cetateni", a afirmat vineri Angela Merkel, sub presiunea dezvaluirilor legate de programul american de supraveghere PRISM si despre a carei existenta cancelarul sustine ca a aflat din presa, scrie AFP.

In cadrul ultimei sale conferinte de presa sustinute la Berlin inaintea pauzei estivale, cu doua luni inainte de alegerile legislative, Merkel a incercat sa calmeze polemica generata de dezvaluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden.

Potrivit unui sondaj Deutschlandtrend publicat vineri, peste doua treimi dintre americani (69%) sunt nemultumiti de reactia guvernului in scandalul PRISM. Dar acest subiect nu are niciun impact asupra intentiilor de vot, pana acum.

Vineri, cancelarul conservator, al carui partid se afla in fruntea optiunilor de vot de luni de zile, a refuzat sa ofere raspunsuri concrete la intrebarile ziaristilor legate de spionaj, facand referire la anchetele in curs.

"Va spun foarte direct ca cei care au venit aici asteptand ca eu sa prezint rezultatele investigatiilor a venit cu asteptari gresite", a precizat Angela Merkel, promitand insa ca Berlinul va continua sa faca presiuni, daca va fi nevoie, asupra Statelor Unite, pentru a face lumina asupra tuturor activitatilor de spionaj americane din Europa.

"Prima mea datorie este sa fac ceea ce este necesar pentru ca pe pamantul german sa se aplice dreptul german", a adaugat ea, in conditiile in care dezvaluirile facute de Edward Snowden arata ca SUA au spionat cu predilectie cetatenii germani. Subiectul este foarte sensibil in Republica Federala, dupa experientele dureroase cu dictaturile nazista si comunista.

Merkel, fost cetatean RDG, a laudat initiativa franco-germana publicata vineri si care vizeaza in special obligarea firmelor de internet cu activitati in Europa sa dezvaluie cui transmit datele utilizatorilor.

Cancelarul va pleca saptamana viitoare in concediu in Tirolul de Sud pentru a se odihni inaintea ultimei linii drepte a campaniei electorale.