Forumul european al romilor si al nomazilor, o organizatie neguvernamentala sustinuta de Consiliul Europei, a depus plangere la Parchetul din Nisa impotriva politicienilor francezi Christian Estrosi si Jean-Marie Le Pen pentru recentele lor declaratii despre romi, scrie Mediafax.

SOS Racisme si Uniunea franceza a asociatiilor tiganesti (Union francaise des associations tsiganes) pregatesc, de asemenea, plangeri impotriva primarului UMP al Nisei si a presedintelui de onoare al Frontului National, relateaza Le Figaro in editia electronica.

Intr-o declaratie postata pe site-ul sau de internet, Forumul european al romilor si nomazilor condamna "aceasta competitie in stigmatizare, care foloseste un discurs de ura pentru a castiga sustinerea electoratului".

"Astfel de afirmatii xenofobe si discriminatorii contravin clar valorilor republicane ale Frantei, precum si principiilor directoare ale actiunii impotriva rasismului angajate de Ministerul Justitiei", afirma presedintele organizatiei, Rudko Kawczynski, in doua scrisori adresate marti procurorului din Nisa.

Revoltandu-se, la 7 iulie, fata de ocuparea ilegala a terenurilor de catre romii din Nisa, Christian Estrosi a denuntat comportamentele "delincvente" si a propus sa le furnizeze tuturor primarilor din Franta modalitatile sale de actiune pentru a lupta impotriva acestora.

Tot la Nisa, cu cateva zile inainte, Jean-Marie Le Pen a calificat prezenta romilor drept "urticanta" si "urat mirositoare", anticipand ca 50.000 dintre ei vor veni sa se instaleze in sudul Frantei odata cu accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din 2014.