Activistul Aleksei Navalnii, opozant al lui Vladimir Putin, a fost condmnat la cinci ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri, intr-un proces pe care acesta il contesta ca fiind motivat politic, relateaza BBC. El a fost luat de politisti dupa anuntarea pedepsei. Condamnarea lui Navalnii releva "probleme grave" privind drepturile omului in Rusia, acuza Uniunea Europeana.

Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton "este ingrijorata de hotararea judecatoreasca" si si-a exprimat speranta ca aceasta condamnare sa fie "revizuita in cadrul unei proceduri in apel", a anuntat un purtator de cuvant al Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa citat intr-un comunicat, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Judecatorul Serghei Blinov l-a condamnat pe Navalnii la "cinci ani de inchisoare", tinand cont de "gravitatea infractiunii" penale si "pericolul pe care acesta il reprezinta pentru societate". Opozantul a fost incatusat si arestat in sala de judecata.

Blinov a decis ca Navalnii, in varsta de 37 de ani, a delapidat o firma de exploatare forestiera. Navalnii a negat acuzatiile, afirmand ca a fost adus in justitie din cauza opozitiei la adresa lui Putin.

El a venit la Kirov pentru a afla verdictul, dupa o calatorie de 12 ore cu trenul din Moscova. Potrivit corespondentului BBC, activistul a zambit resemnat cand a auzit decizia.

Procurorii cerusera pedeapsa de 6 ani cu inchisoarea pentru Navalnii. Navalnii isi anuntase intentia de a participa la alegerile prezidentiale din 2018.

Judecat de la 17 aprilie, Navalnii, in varsta de 37 de ani, este acuzat ca a organizat in 2009 deturnarea a 16 milioane de ruble (aproximativ 400.000 de euro) in detrimentul exploatarii forestiere Kirovles, in contextul in care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii, fapta pentru care risca sase ani de inchisoare.

Intr-un mesaj postat pe Twitter, Navalnii scrie ca judecatorul nu a facut altceva decat sa citeasca din actul de acuzare al procurorilor, ceea ce inseamna ca "nu va exista niciun scenariu cu achitare".