Au indurat razboaie si foametea, dar multi dintre ei traiesc inca in bordeie simple, fara incalzire, cu cativa dolari pe zi. Si totusi, acesti chinezi au o speranta de viata printre cele mai ridicate de pe intreaga planeta, scrie AFP.

Cantonul Chengmai este format dintr-o serie de sate presarate printre plantatii de portocali in insula tropicala Hainan, provincia cea mai sudica a Chinei. Iar printre cei 560.000 de locuitori ai cantonului, se gasesc peste 200 de centenari - una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Cel putin trei dintre ei sunt chiar "supercentenari" - denumirea rezervata persoanelor peste 110 ani - in conditiile in care numarul total al acestora este de circa 400 in intreaga lume.

Li Aizhu, cu chipul brazdat de riduri si incadrat de suvite de par alb, este una dintre ei: a vazut lumina zilei in 1900, 11 ani inainte de caderea ultimului imperiu chinez, daca e sa dam crezare buletinului furnizat de guvern.

Ea paraseste in fiecare zi mica sa camera unde zbarnaie un ventilator pentru privi in continuu la ratele fermei familiale. La apropierea vizitatorilor, isi intreaba apropiatii: "cine sunt acesti oameni?"

A pus aceeasi intrebare in ziua in care oficiali ai guvernului au venit pentru a-i inmana o placa onorifica ce o proclama "eminent pentru viata sa" - o distinctie care ii acorda o pensie lunara de 500 de yuani (63 de euro) si asistenta medicala gratuita.

Chengmai are cateva caracteristici comune cu alte regiuni considerate drept "raiuri ale longevitatii", Cuba, insulele grecesti, Japonia sau Costa Rica: importanta acordata familiei, modul de viata care presupune efort fizic si un regim bazat pe fructe si legume.

In timp ce China era purtata de furtunile istoriei - de la invazia japoneza la regimul comunist, de la economia planificata la deshiderea spre lume - majoritatea locuitorilor din Chengmai au continuat sa faca ceea ce au facut tot timpul: si-au cultivat pamantul.

"Nu am facut niciodata sport, daca nu se pun si muncile agricole", spune Wang Kailu, 86 de ani, care traieste foarte moderat alaturi de sotia sa Wu Aihe. Cuplul s-a casatorit imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, a doua zi dupa capitularea Japoniei ... in urma cu 68 de ani.

Casa lor are putina mobila iar Wang scoate apa dintr-un put pentru a-si uda mica sa gradina.

Locul central al agriculturii in viata cotidiana ar putea fi un factor cheie, crede Jennifer Holdaway, care conduce un program dedicat Chinei pentru centrul american de cercetari Social Sciences Research Council (SSRC), si care a calatorit pana la Chengmai.

"Exista putina industria, climatul (tropical) este agreabil, (...) exista o abundenta de fructe si legume, solul de aici este bogat in mod natural in seleniu", un oligo-element esentia, explica ea.

Intr-un astfel de mediu, "nu ai nevoie de mare lucru pentru a te simti ca acasa: o locuinta foarte simpla, plase de tantari, cateva scaune de ratan si mai multe persoane alaturi de care sa traieste", adauga cercetatoarea.

Iar expertii sunt de acord ca zonele cu populatia cea mai longeviva din lume coincid rareori cu zonele de opulenta.

Locuitorii, insa, considera insa mai degraba ca sanatatea lor de fier este legata de virturile alcoolului. Xu Yuhe, 104 ani, potrivit buletinului, a declarat pentru AFP ca in fiecare zi consuma cateva pahare dintr-un lichior produs din cereale locale.

"Beau alcool in fiecare seara, doar un pic. Te incalzeste", spune Sheng She, o octogenara care spune ca are 31 de copii si nepoti.

Expertii cad de acord asupra importantei vietii sociale active in longevitate. Acest lucru se confirma si la Chengmai, unde in fiecare dimineata batranii se aduna bancile ceainariei, barbatii jucand cartie iar femeile sporovaind sau ascultand vechi inregistrari de opera.

"Vin aici in fiecare dimineata pentru a face miscare, pentru a asculta opera si pentru a bea ceai", spune doamna Sheng, inainte de a se indrepta spre un aparat de gimnastica vopsit in galben.

Un studiu comandat de comitetul Partidului Comunist din Chengmai apreciaza ca longevitatea locuitorilor se explica prin caracterul lor "muncitor", "generos", si prin faptul ca "se culca devreme si se trezesc devreme".

Districutl nu ezita sa stranga batranii pentru a-i pune sa cante in cor sau pentru a-i prezenta presei, cu scopul de a promova regiunea.

O mana cereasca ce nu a scapat promotorilor imobiliari, care spera sa atraga pensionari din toata China: printre blocurile cu apartamente noi, o resedinta a fost botezata cu mandrie "Orasul Longevitatii".

Li Aizhu, de la inaltimea celor 113 primavari ale sale, nu face niciun secret din reteta tineretii sale: "Secretul ei este ca mananca mult ulei de arahide", povesteste stra-nepoata sa, Yi Mei.