Casatoriile homosexuale au devenit legale miercuri in Anglia si Tara Galilor, dupa ce regina Elisabeta a II-a a aprobat actul legislativ, a anuntat ministerul Culturii, citat de AFP.

Primele casatorii homosexuale ar urma sa aiba loc "cel mai devreme in vara lui 2014", pentru a oferi timp pentru ajustarile administrative, potrivit ministerului.

Marti seara, deputatii britanici au adoptat in ultima lectura proiectul de lege. Acest vot a pus punct unui parcurs legislativ sinuos, in timpul caruia deputati conservatori s-au impotrivit textului propus de guvernul de coalitie dintre Tories (conservatori) si liberal-democrati.

Aprobandu-l, regina a dat unda verde acestei legi.

Pentru britanici, reforma, care nu a starnit proteste ample in randul opiniei publice, este inainte de toate simbolica, deoarece cuplurile de homosexuali au deja aceleasi drepturi parentale ca si cele heterosexuale: ei pot adopta, recurge la procreere asistata medical si la o mama purtatoare, atat timp cat aceasta nu este remunerata.

Homosexualii se pot casatorii din 2005 intr-un parteneriat civil.

Legea lasa diverselor confesiuni posibilitatea de a celebra sau nu casatorii religioase, cu exceptia Bisericii Anglicane, majoritara in Anglia, si in cadrul careia casatoriile homosexuale raman ilegale.

Anglia si Tara Galilor se alatura astfel altor 14 tari care au legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Celelalte regiuni ale Marii Britanii, Scotia si Irlanda de Nord, au propriile legislatii asupra subiectului: guvernul scotian a publica propriul sau proiect de lege luna trecuta in timp ce Irlanda de Nord a votat pentru blocarea unei masuri similare.