Cinci mii de persoane mor in fiecare luna in conflictul sirian, care a provocat cea mai grava criza a refugiatilor de la genocidul din Rwanda, acum aproape 20 de ani, au indicat marti responsabili ai ONU, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

Responsabilii citati au facut apel la Consiliul de Securitate al ONU, divizat in privinta conflictului din Siria, sa ia masuri mai puternice in legatura cu acest razboi, care a facut aproape 100.000 de victime in 26 de luni.

"Numarul extrem de ridicat de morti din prezent - circa 5.000 pe luna - arata deteriorarea totala a acestui conflict", a afirmat secretarul general adjunct al Natiunilor Unite, Ivan Simonovic, in fata Consiliului de Securitate.

Circa 6.000 de persoane fug in fiecare luna din Siria, iar ONU a recenzat aproximativ 1,8 milioane de refugiati sirieni in tarile vecine, a indicat inaltul comisar al Natiunilor Unite pentru refugiati, Antonio Guterres.

"Nu am vazut un aflux de refugiati care sa creasca la un nivel atat de infricosator de la genocidul din Rwanda, acum aproape 20 de ani" (in 1994), a declarat Guterres.

Responsabilul ONU pe probleme umanitare, Valerie Amos, a sugerat comunitatii internationale sa organizeze operatiuni transfrontaliere pentru transportarea de ajutoare in interiorul Siriei.

Ambasadorul Siriei la Natiunile Unite, Bashar Jaafari, a contestat datele referitoare la numarul de victime ale conflictului sirian, afirmand ca acestea "provin din surse necredibile".